Hot Bird

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Hot Bird-positie is een groep van drie satellieten, gepositioneerd op 13 graden oost. De satellieten zijn in Nederland en België met kleine schotelantennes te ontvangen, maar zenden in tegenstelling tot de Astra 19,2°O-positie amper Nederlandstalige programma's uit. Toch is de positie relatief populair door het grote aanbod aan vrij te ontvangen internationale zenders (met een sterke nadruk op Italiaans programmering) en de eenvoudige technische middelen die nodig zijn om de Astra en Hot Bird satellieten op één gemeenschappelijke schotel te ontvangen, hiervoor zijn onder andere speciale monoblocks voor gemaakt.

De drie satellieten zijn de thuisbasis van belangrijke internationale betaalpakketten als Sky Italia, Polsat, Cyfrowy Polsat of TPS. Ze zijn daarnaast ook bekend geworden voor het groot aantal erotische kanalen dat via de positie uitzendt.

In totaal zijn er bijna 1625 televisiezenders op de Hot Bird actief, ongeveer 1184 daarvan zijn vrij te ontvangen. Daarnaast worden er vanaf de satellieten ook zowat 384 digitale radiozenders uitgezonden, bijna allemaal ongecodeerd.[1]