Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Hotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Hotel (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Hotel.
Grand Hotel Europa Praag
Hotel in Oostenrijk
Hotel en casino MGM Grand in Las Vegas
Traditioneel verkeersbord waarmee langs doorgaande wegen een hotel wordt aangekondigd
Kapel in een ijshotel bij de Canadese stad Quebec
Gang naar de kamers

Een hotel is een dienstverlenend etablissement met een commercieel oogmerk waar iemand tegen betaling kan overnachten of onderdak vinden (Latijn hospitalis = gastvrij). Anders dan bij logies-en-ontbijtconstructies (B&B's), gaat het om grotere voorzieningen voor tientallen tot tienduizenden gasten. Ook hostels worden over het algemeen niet als hotels aangemerkt, deze voorzieningen zijn vooral anders doordat er minder faciliteiten voor privégebruik zijn (er is minder privacy).

In en nabij stadscentra van grotere steden zijn veel hotels te vinden, met name in de buurt van grote treinstations. Daarnaast zijn meerdere bedrijven te vinden op en rond grotere luchthavens. Ook veel kleinere plaatsen beschikken over een of enkele hotels en vooral voor doorgaande reizigers bestaan de nodige accommodaties rond auto(snel)wegen.

Kamer[bewerken]

Bijna elk hotel heeft een- en tweepersoonskamers. Soms kan een derde bed worden bijgeplaatst. Een kamer is in het algemeen voorzien van:

 • badkamer met douche en toilet
 • telefoon (voor gesprekken moet betaald worden)
 • televisie
 • gratis Wi-Fi
 • kluisje voor kostbare eigendommen

Kamers van veel hotels beschikken daarnaast ook over een minibar.

Sleutel[bewerken]

In sommige hotels krijgt de gast nog steeds een sleutel van de kamerdeur. Hieraan bevindt zich een grote sleutelhanger, waardoor de gast niet gemakkelijk vergeet de sleutel bij vertrek in te leveren.

In toenemende mate wordt bij hotels een chipkaartje of een cijfercode gebruikt in plaats van een sleutel. Het kaartje of de code wordt bij vertrek automatisch ongeldig, zodat het geen bezwaar is als het kaartje niet wordt ingeleverd. Hetzelfde kaartje wordt in de kamer in een schakelaar (kastje) gestoken waarmee de elektriciteit geactiveerd wordt. De gast kan zo niet het licht laten branden of anderszins elektriciteit verspillen als hij de kamer verlaat.

Er bestaan ook zogenaamde zelfbedieningshotels. De gast betaalt bij de buitendeur met zijn creditcard. Hij krijgt dan een cijfercode voor zowel de buitendeur als de kamerdeur.

Soorten[bewerken]

Hotels kunnen worden ingedeeld volgens een hotelclassificatie aangegeven in sterren.

Hiernaast kunnen hotels onder meer als volgt worden ingedeeld:

 • Appartementenhotel/Aparthotel: een aparthotel of appartementenhotel heeft alle voordelen van een hotel (schoonmaak, service en ontbijt, mogelijkheid tot lunch en/of diner) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.
 • Budgethotel: zoals de naam al zegt, gaat het om relatief goedkope accommodaties (met beperkte voorzieningen), soms gaat het om vestigingen van ketenhotels.
 • Boetiekhotel: vaak relatief klein bedrijf, waarin de inrichting een meer persoonlijke stijl heeft.
 • Botel: een hotel op een stilliggende boot.
 • Capsulehotel: een hoteltype in een capsule dat vooral in Japan wordt gebruikt.
 • Homohotel: speciaal gericht op homoseksuele gasten.
 • Hotel-restaurant: een bedrijf, gebouwd en ingericht voor het verstrekken van logies-accommodatie, waarin tevens een restaurant wordt geëxploiteerd. Menu-, spijs-, wijn- en drankenkaart dienen aanwezig te zijn. Men kan in het hotel-restaurant dineren zonder er te overnachten. Hotel-restaurants kunnen ook over een afzonderlijk café beschikken, dan kan gesproken worden van Hotel-café-restaurant.
 • Ketenhotel: niet een op zichzelf staand bedrijf, maar een vestiging binnen een onderneming met meerdere hotels, die in meerdere of mindere mate zijn geüniformiseerd. Ook ketenhotels kunnen over een afzonderlijk restaurant en/of café beschikken.
 • Kuurhotel: een kuuroord waar overnacht kan worden.
 • Memory Motel in Montauk (Verenigde Staten)
  Motel: vooral verouderde naam voor een hotel dat langs de kant van de weg (motor-hotel) lag en geschikt was voor doorreizende reizigers. Men verbleef er meestal maar één nacht. Er was weinig infrastructuur voor invulling van de vrije tijd.
 • Parkfly of Park-fly hotel: bij een parkfly hotel, kunnen gasten hun auto parkeren, waarna zij per shuttle van en naar een naburige luchthaven gebracht worden. Soms gaat het om vestigingen van ketenhotels.
 • Pension: een eenvoudig soort hotel, vaak alleen met ontbijt
 • Resort hotel: accommodatie met alle faciliteiten van een regulier hotel, met daarbovenop activiteiten van recreatieve aard. Vaak zijn ze gelegen in berggebieden, natuurparken of langs kusten.
 • Theaterhotel: Zoals het TheaterHotel De Oranjerie en Theaterhotel Almelo
 • Verblijfshotel: een hotel bij een bezienswaardigheid (bijvoorbeeld een strand) met veel infrastructuur voor de vrijetijdsinvulling (bijvoorbeeld een zwembad, sauna, tennisbaan). Men verblijft er vaak voor een lang weekend, een week of meerdere weken.
 • Vrouwenhotel: zoals de naam al aangeeft, zijn hier alleen vrouwen als gast welkom.
 • Zakenhotel of Business hotel: dergelijke bedrijven richten zich in de eerste plaats op de zakelijke reiziger. Een bijzondere faciliteit zijn vergaderzalen; er zijn ook hotels bij volledige vergader- of conferentiecentra of in de nabijheid van congrescentra.
 • Zorghotel/herstellingsoord: hotel waar ook zorg verleend wordt.

Bij deze indeling moet bedacht worden dat ieder hotel zich telkens weer uniek kan onderscheiden van alle andere hotels; een definitieve en geheel sluitende indeling is niet te maken.

Soort verblijf[bewerken]

Wie in een hotel verblijft, kan over het algemeen kiezen voor: alléén een overnachting (logies), een overnachting met ontbijt (logies en ontbijt), een overnachting met ontbijt en diner (halfpension), een overnachting met ontbijt, lunch en diner (volpension) of een overnachting met ontbijt, lunch, diner, drankjes en aanvullende faciliteiten (all-inclusive).

Zeker in vakantieplaatsen zijn all-inclusive resorts zeer populair.

Situatie Nederland[bewerken]

In Nederland zijn ruim 2900 logiesverstrekkende bedrijven, waarvan circa 2200 geclassificeerde hotels, variërend van hostels voor rugzaktoeristen tot luxe 5-sterren hotels. Daarnaast is er een groot aantal logiesverstrekkende bedrijven in de verblijfsrecreatie.

Om de consument enig houvast te bieden en te beschermen is de aanduiding 'hotel' wettelijk beschermd. Deze aanduiding is voorbehouden aan logiesverstrekkers die ten minste zijn ingedeeld in categorie 1-ster van de Nederlandse Hotel Classificatie. [bron?] De ANWB geeft tevens een sterrenaanduiding bij een jaarlijkse bezoek aan het betreffende hotel.

Andere aanduidingen voor accommodaties, zoals: pension, hostellerie, auberge, botel en chateau zijn niet beschermd en daarmee vrij te gebruiken.

Het grootste hotel in Nederland is het ibis Amsterdam Airport met 644 kamers.

Bekende hotels in Nederland[bewerken]

Hotel New York aan de Nieuwe Maas in Rotterdam

Zie verder Categorie:Hotel in Nederland

Bekende hotelketens en hotelketengroepen in Nederland[bewerken]

een Van der Valk hotel

Galerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]