Hotel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Hotel (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Hotel.
Grand Hotel Europa Praag

Beluister

(info)
Hotel in Oostenrijk
Hotel en casino MGM Grand in Las Vegas
Traditionele Wegwijzer waarmee langs doorgaande wegen een hotel wordt aangekondigd.
Kapel in een ijshotel bij de Canadese stad Quebec
gang naar de kamers

Een hotel is een dienstverlenend etablissement met een commercieel oogmerk waar iemand tegen betaling kan overnachten of onderdak vinden (Latijn hospitalis = gastvrij). Anders dan bij Logies en ontbijt (B&B)-verblijven, gaat het om grotere voorzieningen voor tientallen tot tienduizenden gasten.

Kamer[bewerken]

Bijna elk hotel heeft een- en tweepersoonskamers. Soms kan een derde bed worden bijgeplaatst. Een kamer is tegenwoordig bijna altijd voorzien van:

 • badkamer met douche en toilet
 • telefoon (voor gesprekken moet betaald worden)
 • televisie
 • gratis Wi-Fi
 • kluisje voor kostbare eigendommen

Kamers van veel hotels beschikken daarnaast ook over een minibar.

Sleutel[bewerken]

In sommige hotels krijgt de gast nog steeds een sleutel van de kamerdeur. Hieraan bevindt zich een grote sleutelhanger, waardoor de gast niet gemakkelijk vergeet de sleutel bij vertrek in te leveren.

Tegenwoordig wordt bij moderne hotels een chipkaartje of een cijfercode gebruikt in plaats van een sleutel. Het kaartje of de code wordt bij vertrek automatisch ongeldig, zodat het geen bezwaar is als het kaartje niet wordt ingeleverd. Hetzelfde kaartje wordt in de kamer in een schakelaar (kastje) gestoken waarmee de elektriciteit geactiveerd wordt. De gast kan zo niet het licht laten branden of anderszins elektriciteit verspillen als hij de kamer verlaat.

Er bestaan ook zogenaamde zelfbedieningshotels. De gast betaalt bij de buitendeur met zijn kredietkaart. Hij krijgt dan een cijfercode voor zowel de buitendeur als de kamerdeur.

Soorten[bewerken]

Hotels kunnen worden ingedeeld volgens een hotelclassificatie aangegeven in sterren. Hiernaast bestaan de volgende soorten hotels:

 • Appartementenhotel/Aparthotel: een aparthotel of appartementenhotel heeft alle voordelen van een hotel (schoonmaak, service en ontbijt, mogelijkheid tot lunch en/of diner) en bestaat uit appartementen in plaats van kamers.
 • Budget hotel: zoals de naam al zegt, gaat het om relatief goedkope hotels (met beperkte voorzieningen), soms gaat het om vestigingen van ketenhotels.
 • Boetiekhotel
 • Botel: een hotel op een boot.
 • Capsulehotel: een hoteltype in een capsule dat vooral in Japan wordt gebruikt.
 • Hostel: een eenvoudig soort hotel, bijvoorbeeld van de keten Stayokay. Ook wel een jeugdherberg genoemd. In het algemeen nog goedkoper dan een budget hotel.
 • Hotel-café-restaurant: een bedrijf, gebouwd en ingericht voor het verstrekken van logies-accommodatie, waarin tevens een café en een restaurant of een café-restaurant worden geëxploiteerd. Menu-, spijs-, wijn- en drankenkaart dienen aanwezig te zijn. Men kan gebruikmaken van het restaurant of het café zonder in het hotel te overnachten.
 • Hotel-restaurant: een bedrijf, gebouwd en ingericht voor het verstrekken van logies-accommodatie, waarin tevens een restaurant wordt geëxploiteerd. Menu-, spijs-, wijn en drankenkaart dienen aanwezig te zijn. Men kan in het hotel-restaurant dineren zonder er te overnachten.
 • Ketenhotel: niet een op zichzelf staand bedrijf, maar een vestiging binnen een onderneming met meerdere hotels, die in meerdere of mindere maten zijn geüniformiseerd.
 • Kuurhotel: een kuuroord waar overnacht kan worden.
 • Memory Motel in Montauk (Verenigde Staten)
  Motel: vooral verouderde naam voor een hotel dat langs de kant van de weg (motor-hotel) lag en geschikt was voor doorreizende reizigers. Men verbleef er meestal maar één nacht. Er was weinig infrastructuur voor invulling van de vrije tijd.
 • Parkfly of Park-fly hotel. bij een parkfly hotel in de naaste omgeving van een luchthaven, kunnen gasten hun auto parkeren, waarna zij per shuttle van en naar het vliegveld gebracht worden, wat voordelig en milieuvriendelijk is.
 • Pension: een eenvoudig soort hotel, vaak alleen met ontbijt.
 • Resort hotel: een Resort hotel is een hotel dat alle faciliteiten van een gewoon hotel biedt, met daarbovenop activiteiten van recreatieve aard. Vaak zijn ze gelegen in berggebieden, natuurparken of kustgebieden
 • Theaterhotel: Zoals het TheaterHotel De Oranjerie en Theaterhotel Almelo.
 • Verblijfshotel: een hotel bij een bezienswaardigheid (bijvoorbeeld een strand) met veel infrastructuur voor de vrijetijdsinvulling (bijvoorbeeld een zwembad, sauna, tennisbaan). Men verblijft er vaak voor een lang weekend, een week of meer.
 • Vrouwenhotel
 • Zorghotel/herstellingsoord: hotel waar ook zorg verleend wordt

Wie in een hotel verblijft, kan over het algemeen kiezen voor: alléén een overnachting (logies), een overnachting met ontbijt (logies en ontbijt), een overnachting met ontbijt en diner (halfpension), een overnachting met ontbijt, lunch en diner (volpension) of een overnachting met ontbijt, lunch, diner, drankjes en aanvullende faciliteiten (all inclusive).

Zeker in toeristische vakantieplaatsen zijn all inclusive resorts zeer populair.

Situatie Nederland[bewerken]

In Nederland zijn ruim 2900 logiesverstrekkende bedrijven, waarvan circa 2200 geclassificeerde hotels, variërend van hostels voor rugzaktoeristen tot luxe 5-sterren hotels. Daarnaast is er een groot aantal logiesverstrekkende bedrijven in de verblijfsrecreatie. Om de consument enig houvast te bieden en te beschermen is de aanduiding 'hotel' wettelijk beschermd. Deze aanduiding is voorbehouden aan logiesverstrekkers die ten minste zijn ingedeeld in categorie 1-ster van de Nederlandse Hotel Classificatie. De ANWB geeft tevens een sterrenaanduiding bij een jaarlijkse bezoek aan het betreffende hotel. De term hotel roept bij de consument een zeker beeld en een bepaalde verwachting op. Het staat ergens voor. Daarom worden er ook minimumeisen aan degelijke bedrijven gesteld. Overigens zijn andere aanduidingen, zoals pension, hostellerie, auberge, botel en chateau niet beschermd en daarmee vrij te gebruiken.

Het grootste hotel in Nederland is het ibis Amsterdam Airport met 644 kamers.

Bekende hotels in Nederland[bewerken]

Hotel New York aan de Nieuwe Maas in Rotterdam

Zie verder Categorie:Hotel in Nederland

Bekende hotelketens in Nederland[bewerken]

een Van der Valk hotel

Galerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]