Hotel Des Indes (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Hotel des Indes (Batavia) voor het lemma over het gelijknamige hotel in Batavia (Jakarta)
Hotel Des Indes
Hotel Des Indes
Hotel
Locatie Den Haag
Adres Lange Voorhout 54 - 56
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 17714
Hotelketen The Leading Hotels of the World, Ltd.
Eigenaar/onderdeel Westmont Hospitality Group
Architect Arend Roodenburg
Openingsdatum 1 mei 1881
Aantal kamers 79
Aantal suites 12
Verdiepingen 4
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme
De entree

Hotel Des Indes is een hotel aan het Lange Voorhout in Den Haag. Het werd als woonhuis gebouwd in 1858. In 1881 werd het hotel geopend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Paleis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadspaleis is in 1858 gebouwd voor Thierry baron van Brienen van de Groote Lindt, een persoonlijk adviseur van koning Willem III die vaak in Den Haag verbleef. De baron kocht drie huizen aan het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat en liet deze slopen. Eén daarvan was het museum Willem II, dat op de hoek van de Denneweg stond. Op deze plaats liet hij voor de som van 150.000 gulden een paleis bouwen door de architect Arend Roodenburg. De baron wilde een paleis hebben in het Haagse om daar feesten te kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, bedienden en privéverblijven en een prachtige balzaal. Men kon door de huidige entree met de koets naar binnen rijden, en dan kon de koets in de rotonde, waar nu high tea wordt geserveerd, draaien om het pand weer te verlaten.

Na het overlijden van de baron in 1863 kwam het in het bezit van zijn zoon Arnold, maar vier jaar later werd het pand verkocht. Het paleis kwam in handen van hotelier François Paulez[1] die het aan zijn dochter Alegonda[2] schonk. Samen met haar man Friedrich Wirtz[3] maakte ze er een hotel van.

Hotel[bewerken | brontekst bewerken]

Het paleis onderging een vier jaar durende verbouwing en werd op 1 mei 1881 geopend door prins Frederik, de oom van koning Willem III. Het kreeg de huidige naam geïnspireerd op het destijds beroemde Hotel des Indes in Batavia in de hoop reizigers uit Nederlands-Indië aan te trekken. In de gevel werd het familiewapen vervangen voor het wapen van Batavia.[4][5] Het hotel had in de beginjaren 120 kamers, er was slechts één badkamer per verdieping, maar in die tijd was dat al een luxe. Des Indes gold toen al als een hotel met verfijnde elegance. De beginjaren brachten veel overdadige feesten en exclusieve banketten. Het hotel had ook moeilijke tijden, maar toen er in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag de eerste vredesconferentie werd gehouden, zorgde de komst van vele regeringsleiders en diplomaten voor een aanzienlijke opleving.

In 1896 volgde C.F. Haller directeur Wirtz op, en in 1914 werd deze opgevolgd door mevrouw M.F. Haller-Rey en haar Monegaskische broer Jean-Jacques Rey. De Eerste Wereldoorlog gooide echter roet in het eten, en het hotel ging bijna ten onder. In 1918 werden de aandelen voor 1.250.000 gulden door de Nederlandsche Uitvoer Maatschappij (N.U.M.) overgenomen, die een kantoor in het gebouw wilde vestigen. Op instigatie van burgemeester J.A.N. Patijn werd het stadspaleis echter (met een kleine winst: 85.000 gulden) verkocht aan de Dienst Domeinen van de Nederlandse Staat, zodat het pand als hoogwaardig hotel kon blijven bestaan. Rey werd als manager aangesteld.

Des Indes heeft altijd geprobeerd vooruitstrevend te zijn. Zo had in 1900 al iedere kamer een directe telefoonverbinding met de receptie, en overal waren wastafels met koud én warm stromend water. In 1902 werd er een hydraulische lift gebouwd die werkte op de druk van de duinwaterleiding. In 1925 had het hotel een primeur in de vorm van een gigolo. In die tijd was het slechts een danspartner die ongehuwde dames vergezelde; pas later kreeg de term gigolo een andere betekenis.

In Hotel Des Indes hebben vele beroemdheden geslapen, waaronder buitenlandse staatshoofden, zoals Paul Kruger en Aristide Briand.

Verbouwing met uitbreiding na brand[bewerken | brontekst bewerken]

A 3 augustus 1930
3 augustus 1930 na de brand[6]
A Lange Voorhout 58 (Esher Surrey) en 58A (Hotel Des Indes)
Lange Voorhout 58 (Esher Surrey) en 58A (Hotel Des Indes)

Nadat in 1892 al een vleugel was aangebouwd aan de zuidzijde[7] werd het hotel opnieuw te klein bevonden. Begin 1904 was een uitbreiding van het hotel gepland die "wegens onvoldoende tijdsruimte" werd uitgesteld.[8] In 1905 werden uiteindelijk twee vleugels bijgebouwd aan de Vos in Tuinstraat en Kazernestraat volgens een ontwerp van de architect Foeke Kuipers.[9].

Vanaf circa 1925[10] werden de bovenverdiepingen van de galerie Esher Surrey op Lange Voorhout 58 als "flats" gehuurd bij de dépendance van het hotel daarnaast op Lange Voorhout 58A.[11] Toen in de nacht van zaterdag 2 - op zondag 3 augustus 1930 brand[6] uitbrak op de zolder van het hotel,[12] konden gasten in de dépendance worden ondergebracht. De brand werd meteen ook aangegrepen voor een verbouwing met uitbreiding. Foeke Kuipers werd opnieuw ingehuurd. Hij voegde de vleugel aan het Lange Voorhout samen met de eerder door hem gerealiseerde nieuwbouw. Ook werd de voorgevel verhoogd om een extra verdieping aan te brengen.[13] Het verbouwde hotel met meer kamers werd in september 1931 opgeleverd.[14] Vermoedelijk is de dépendance, na deze uitbreiding, eind 1931 opgeheven. Aangezien de schade van de brand vooral de zolder betrof en de waterschade in het hotel kennelijk snel hersteld is, is het hotel grotendeels in bedrijf gebleven tijdens de verbouwing. Zo overleed op 23 januari 1931 de beroemde balletdanseres Anna Pavlova tijdens haar verblijf in het Hotel Des Indes.[15]

Opvallend is dat het pand in 1930 al op de monumentenlijst stond, staatsbezit was, en aan het begin van de crisisjaren exploitant Rey met de Rijksgebouwendienst een overeenkomst kon sluiten waarbij hij het hotel kon verbouwen en de volledige kosten van de verbouwing droeg in ruil voor een langlopend huurcontract.[13]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte manager Rey naar Engeland; zijn vrouw kwam daarbij om het leven. Op 1 mei 1940 werd de Duitse ambassadeur, Julius graaf Von Zech-Burkersroda, samen met zijn staf en hun families naar het hotel gebracht, waar ze tot 15 mei 1940 door 30 Nederlandse soldaten werden bewaakt. Op die dag bracht Henri Winkelman hem op de hoogte van de capitulatie. Tijdens de oorlog was Hotel Des Indes een geliefde ontmoetingsplek van de Duitse bezetters in Den Haag. Op de bovenste verdieping van het hotel hield het management van het hotel Joodse onderduikers verborgen in de duiventil op het dak. Zij hebben allemaal de oorlog overleefd. Tijdens de televisie uitzending "Verborgen verleden van Nederland" bleek dat de onderduikers in de Hotel-kelder overleefden en niet op het dak.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1971 dreigde het hotel – inmiddels wederom geleid door Jean Jacques Rey – te moeten sluiten.[16] Minister-president Biesheuvel, die er net als Schmelzer en Tilanus bijna wekelijks at, zou er met zijn ministers voor het laatst dineren op 27 oktober 1971. Zij besloten in te grijpen en in 1972 nam Julius Verwoerdt de exploitatie ter hand. Spoedig daarna kocht Verwoerdt het onroerend goed van de Staat der Nederlanden voor 1.380.000 gulden. Onder leiding van een oude relatie van Verwoerdt, bouwcoördinator Altkemper en directeur Hans Haan, vond de jaren daarna een intensieve renovatie plaats. Het verouderde kolenfornuis in de restaurantkeuken werd vervangen, alsmede de nog nauwelijks functionerende centrale (stoom) verwarming. De totale elektrische bedrading werd vernieuwd waarna met de resterende financiële middelen de beroemde centrale hal en de kamers werden opgeknapt.

In 1979 verkocht Verwoerdt zijn aandelen in de inmiddels tot 13 hotels gegroeide en onder leiding van Gerard van der Veen staande hotelimperium aan de Britse hoteldochter van Bass Breweries, Crest Hotels.

Eind 2002 werd het beheer van hotel overgenomen door het Franse Le Méridien en sloten de vastgoedeigenaar en de hotelketen een huurovereenkomst. Tevens werd een grote renovatie en uitbreiding in gang gezet[17] die in januari 2004 van start ging. Op 12 september 2005[18] ging het hotel weer open.[19] Het nieuwe interieur werd ontworpen door de Franse binnenhuisarchitect Jacques Garcia. Verder werd er opnieuw een extra verdieping toegevoegd, Dit keer zonder verhoging van de gevel. De voorheen witte gevel werd geel geschilderd.

Na de overname van Le Méridien door Starwood was het hotel een tijd deelnemer in het loyaliteitsprogramma van deze keten tot dat het hotel eind 2018[20] overstapte naar The Leading Hotels of the World.

Sinds 2015[21] is de exploitatie in handen van de Canadese Westmont Hospitality Group,[22] net als die van het Mariott Hotel (v/h Bel Air) in Den Haag.

Het aanzicht van het gebouw in de loop van de tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Van voornaam woonhuis naar hotel[bewerken | brontekst bewerken]

Van twee naar 4 verdiepingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aanzicht in 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1907[bewerken | brontekst bewerken]

Het Haags Gemeentearchief bezit een reeks prentbriefkaarten uit 1907 met afbeeldingen van het interieur en Franse omschrijving.

In 2006[bewerken | brontekst bewerken]

Beroemde gasten[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Kruger op het balkon 1900-12-07
Li-Hung-Chang, onderkoning van China 1896-07-06
Volgens Lex Dalen Gilhuys “100 Jaar Hotel Des Indes”
1951: Dwight Eisenhower en generaal Kruls verlaten Hotel Des Indes
Commons heeft mediabestanden in de categorie Hotel des Indes, The Hague.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Des Indes-beraad

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]