Hotton War Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotton War Cemetery

Hotton War Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog in de Belgische gemeente Hotton. De begraafplaats ligt een halve kilometer ten zuiden van het dorp, langs de Rue de la Libération. Er worden 666 gesneuvelden herdacht, van wie 21 niet zijn geïdentificeerd. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Centraal vooraan bevindt zich het Cross of Sacrifice.

Geschiedenis[bewerken]

Hotton werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers binnengevallen in mei 1940. Soldaten uit het British Expeditionary Force sneuvelden er tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerke. De volgende jaren sneuvelden hier nog verschillende Britse piloten. In januari 1945 was Hotton de westelijke grens van het Duitse opmars bij het Ardennenoffensief.

De gesneuvelden op de begraafplaats vielen vooral tijdens het Ardennenoffensief, een aantal ook tijdens gevechten van mei 1940 en de andere oorlogsjaren.

Nationaliteiten[bewerken]

Er zijn in totaal 666 graven, van 526 Britten, 41 Australiërs, 88 Canadezen, 10 Nieuw-Zeelanders en één Pool. Er zijn 21 naamloze graven, van gesneuvelden die nooit geïdentificeerd zijn.

Externe link[bewerken]