Hotze Sytses Buwalda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hotze Sytses Buwalda
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 14 september 1915
Geboorteplaats Sint Jacobiparochie
Overleden 5 februari 1994
Land Nederland, Friesland
Werk
Jaren actief 1946-1991
Genre historicus, schrijver
Uitgeverij Fryske Akademy, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, De Biltse Post, Frysk en Frij, T. Wever.
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hotze Sytses Buwalda (Sint Jacobiparochie, 14 september 1915Sint Annaparochie, 5 februari 1994)[1] was een Fries historicus en schrijver. Hij schreef zijn literatuur, diverse artikelen en boeken, in het Nederlands, Fries, Duits maar vooral in zijn eigen streektaal, het Bildts.

Literair werk[bewerken | brontekst bewerken]

Buwalda schreef een verscheidenheid aan artikelen in diverse bladen en kranten waaronder de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en de De Bildtse Post. Zijn eerste boek Woun op 'e weagen. It Bildt en syn biwenners dateert van 1946 en is in het Fries geschreven. Daarop verschenen diverse krantenartikelen en enkele boeken. In 1956 voltooide Buwalda het destijds onvoltooide vierluik Geschiedenis van Het Bildt van Hartman Sannes na diens overlijden. In 1957 maakte hij voor dit vierluik ook nog een registerboek genaamd Registers op H. Sannes Geschiedenis van Het Bildt.

In 1996 komt het Woordboek fan 't Bildts: en list fan toponimen uit, welke hij samen met A. van der Burg heeft opgesteld. Ook heeft hij met G. Meerburg en Y. Poortinga het in 1971 uitgegeven Frysk Wurdboek opgesteld. Verder heeft hij een studie verricht naar het ontstaan van zijn streektaal het Bildts. Zijn laatste geschreven werk was een artikel genaamd De Weedner (De Weduwnaar) gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 12 september 1991.

Hotze Buwalda overleed in februari 1994. Zijn zoon Sytse Hotze Buwalda heeft zijn werk voortgezet en het Bildtse woordenboek uitgebracht.

Vernoeming[bewerken | brontekst bewerken]

De Hotze Buwaldastraat in Sint Annaparochie is naar hem vernoemd.