Houdbaarheidsdatum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel die de klant informatie biedt over de uiterste datum waarop het product kan worden geconsumeerd of hoelang het kan worden bewaard. In Nederland is de houdbaarheidsdatum in het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen geregeld.

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums:

  • "Te gebruiken tot". Na deze datum is de veiligheid van het product niet meer gewaarborgd. Voor producten die snel bederven (vlees, verse groenten)
  • "Ten minste houdbaar tot". Deze datum geeft een indicatie van de bewaartijd. Voor producten die niet of minder snel bederven (conserven, koffie)

Fabrikanten die dagverse producten bereiden, zoals banket of gebak, hoeven geen houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Deze producten zijn namelijk bestemd om binnen 48 uur na bereiding geconsumeerd te worden.

"Te gebruiken tot"[bewerken]

De Warenwet stelt deze aanduiding verplicht voor producten die zeer bederfelijk zijn, zoals vlees en verse groenten. Deze producten dienen gekoeld bewaard te worden in de winkel om microbiologisch bederf of uitgroei van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen. De bewaartermijn van deze producten is in de regel minder dan vijf dagen. Volgens de wet is er zelfs sprake van een zeer bederfelijk product als het product bewaard wordt beneden 7° (tussen 0° en 6°). Producten met het opschrift Te gebruiken tot [dd/mm/jjjj] moeten na het verstrijken van deze datum direct worden weggegooid. Indien de fabrikant een bewaartemperatuur voorschrijft tussen 0° en 6° dient de fabrikant een aanvullende waarschuwing of een productbeschrijving aan het product toe te voegen. Hierop moet worden vermeld hoeveel dagen na aankoop het product nog bewaard kan worden. Hierbij mag de reeds vermelde consumptiedatum niet worden overschreden.

"Ten minste houdbaar tot"[bewerken]

Op alle overige producten, waarvoor de verplichting geldt een houdbaarheidsdatum te vermelden, dient gebruikgemaakt te worden van de vermelding Ten minste houdbaar tot [dd/mm/jjjj]. De afkorting t.h.t. of THT wordt hier soms voor gebruikt. Het gaat hierbij om producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer. In tegenstelling tot de vermelding "te gebruiken tot" is deze vermelding níet een uiterste consumptiedatum. De fabrikant garandeert de kwaliteit van zijn product tot de vermelde datum. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar kan het nog steeds geschikt voor consumptie zijn.

Houdbaarheidsdatum in de supermarktschappen[bewerken]

Een probleem in supermarkten is dat consumenten vaak kiezen voor de producten met de ruimste houdbaarheidsdatum. Hierdoor blijven producten die binnenkort vervallen in de schappen liggen, vooral als het supermarktpersoneel bij het vullen niet op de datum let. Ze voeren wel THT-controles uit om te kijken wat ze nog mogen verkopen en hoelang iets nog houdbaar is. Ze zorgen er dan wel voor dat de ruimste data achter in het vak terechtkomt (dit wordt Fifo-vullen genoemd). Sommige supermarkten bieden producten met een houdbaarheidsdatum die snel afloopt dan ook vaak met korting aan.

Zie ook[bewerken]