Houghton Hall

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Houghton Hall 20080720-2.jpg
Oorspronkelijk ontwerp van Colen Campbell

Houghton Hall in Norfolk, Engeland, is een huis dat in de twintiger jaren van de 18de eeuw werd gebouwd voor Robert Walpole, 1st Graaf van Orford, de eerste premier van Engeland. Het landgoed, dat ongeveer 4km2 is, ligt naast Sandringham House, een buitenverblijf van de Britse koninklijke familie.

Het huis[bewerken | brontekst bewerken]

Colen Campbell (1676-1729), een Schot die in het begin van de 18e eeuw enige tijd in Italië doorbracht en onder invloed was geraakt van de Palladiostijl, kreeg in 1722 opdracht van architect William Kent om het huis te bouwen. Kent was later verantwoordelijk voor de inrichting van het huis.

Een andere Schotse architect, James Gibbs, had in Rome gestudeerd en veranderde toen hij terugkwam het ontwerp van Colen Campbell. Hij voegde de koepels toe en veranderde de trappen.

De basis van het huis is een rechthoekig. Voor het maken van de gevel werden stenen uit Aislaby gehaald. Op de bel-etage is een grote marmeren hall die twee verdiepingen hoog is. De meeste ornamenten zijn gemaakt door J.M. Rysbrack uit Antwerpen. De stukadoor die het plafond maakte, was Giuseppe Artari uit Italië. De grote vergulde hanglamp werd gekocht door de zoon van Robert Walpole.

Achter de hall is een salon, ingericht door William Kent en sindsdien nauwelijks veranderd. Hij beschilderde zelf het achthoekige plafond waarop Apollo staat afgebeeld. Links van de hall is een kleine zitkamer waar de familie verbleef als er geen bezoek was. Rechts van de hall is de eetkamer. Op het plafond staat Bacchus afgebeeld.

In een van de kamers is een collectie van 20.000 tinnen soldaten. Er zijn twee bijgebouwen die via een gebogen zuilengang met het hoofdhuis zijn verbonden.

De tuin[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis heeft een beroemde, ommuurde tuin van ongeveer 2 hectare. Hij werd ontworpen door Charles Bridgeman. De tuin is in vakken verdeel. Er staat onder meer 150 rozen om een fontein heen, er is een plantenkas en een grote moestuin en er is een hertenkamp met witte damherten.

In 1991 werd de tuin gerestaureerd. Houghton Hall heeft in 2007 de “Garden of the Year Award” ontvangen van Christie's en de Historic Houses Association.

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Warpole, 1ste bewoner
Markies van Cholmondeley
huidige bewoner

Het huis werd gebouwd voor Sir Robert Walpole, die vier kinderen kreeg, drie zonen en een dochter. Zijn oudste zoon, de 2de graaf van Orford, kreeg een zoon George die de 3de graaf van Orford werd maar die ongehuwd overleed. De andere twee zonen van Robert Walpole stierven kinderloos. Zijn dochter Mary trouwde met Viscount Malpas. Hun kleinzoon werd na het overlijden van George de 4de graaf van Orford.

De 3de graaf van Orford heeft in 1779 veel oude meesters verkocht aan Catharina de Grote. Zij hangen nu in de Hermitage.

Zijn zoon George werd in 1797 de 4de graaf van Orford. Hij verhuurde het huis. George was bovendien de eerste markies van Cholmondeley en hij is de overgrootvader van de huidige bewoner van het huis is David George Cholmondeley.

David was viscount Malpas tot 1968, daarna graaf van Rocksavage tot 1990 en sindsdien de 7de markies van Cholmondeley (1960). Hij ging naar Eton en studeerde aan de Sorbonne. Hij is Ridder Commandeur van de Koninklijke Orde van Victoria (KCVO). Hij is getrouwd met Sarah Rose Hanbury. Ze hebben twee zonen.

De nazaten van Robert Walpole hebben de erfelijke functie van Lord Great Chaimberlain.

Openstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Pasen tot eind september zijn tuin en huis een paar dagen per week te bezichtigen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]