Houthalen-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw van Banneuxkerk

Houthalen-Oost is een tuinwijk van Houthalen in de Belgische provincie Limburg, die echter niet vastgebouwd is aan de kom van Houthalen, maar veeleer verbonden is met de Genkse wijk Zwartberg. Tot 1960 kon men de kom van Houthalen zelfs niet rechtstreeks bereiken vanuit Houthalen-Oost.

Houthalen-Oost ligt aan de westzijde ingesloten door natuurgebieden als Hengelhoef, Kelchterhoef en Tenhaagdoornheide. Aan de noordzijde vindt men het schietterrein op de Donderslagse Heide. Daar ligt ook Domein Masy.

De wijk is geheel gebouwd ná de Tweede Wereldoorlog. Voordien werd dit gebied: Park van Genk genoemd, waarschijnlijk afgeleid van Caroline du Parc, die hier in 1827 een stuk heidegrond erfde.

Kerk[bewerken]

De parochiekerk, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Banneux, aan Kastanjestraat 1, is een eenvoudig witgepleisterd gebouwtje onder zadeldak, met een gesloten dakruitertje en enkele gestyleerde ornamenten. Voor het kerkje bevindt zich een open metalen klokkentoren. Het kerkje werd gebouwd in 1953, en nog uitgebreid met zijbeuken in 1976. In de kerk bevindt zich een neogotisch doopvont, afkomstig uit de kerk van Zwartberg en daterend van het begin van de 20e eeuw.

Externe links[bewerken]