Duffel (jas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Houtje-touwtjejas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alex Kapranos van Franz Ferdinand met een houtje-touwtjejas aan.

Een duffel (in België ook duffelcoat), houtje-touwtjejas of montycoat (vernoemd naar de Britse veldmaarschalk Montgomery) is een jas van duffel die oorspronkelijk ontworpen was voor Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd de duffelse jas erg populair onder de burgerbevolking.

Etymologie[bewerken | bron bewerken]

Ondanks de naam is het geen Duffels, maar een Angelsaksisch product.[bron?] Toch is er een duidelijk etymologisch verband tussen dit type jas en de gemeente: duffel is namelijk "een zware, ruwe stof". En deze lakensoort is op zijn beurt nauw verbonden met de plaats Duffel. In deze gemeente werd eeuwenlang een soortgelijke lakenstof geweven, die over gans Europa werd geëxporteerd. De kwaliteit was eeuwen later nog zo bekend dat de bekende winterjas met "houtje-touwtjesluiting" duffelcoat werd genoemd.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

De duffel is vermoedelijk het bekendst in zijn klassieke uitvoering (donkerblauwe of kakikleurige stof met houten pennen en touwen gespen) en wordt als winterjas gedragen. Het speciale van de sluiting bestaat daarin dat de knopen niet door knoopsgaten in de stof van het andere voorpand gaan, maar dat op de rand van het andere voorpand met behulp van opgestikt touw lussen zijn gemaakt die om de knopen vallen.

Ook hedendaagse modeontwerpers laten zich nog vaak inspireren door de duffel, wat vaak leidt tot meer trendy modellen met eigentijdse accessoires voor onder andere de jassluitingen, kraag en boorden.

In de jaren zeventig werd ook een afwijkend en zeer eenvoudig model, veelal aangeduid als duffeltje, veel gedragen. De stof was hetzelfde, maar de vorm was een eenvoudig jack met rits zonder capuchon met twee zakken. De kleur was vaak zwart, maar groen kwam ook voor.