Houtskeletbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een woning die wordt opgetrokken door middel van houtskeletbouw.
Vakwerkconstructie bij nieuwbouw in Beieren
Traditionele Zaanse houtskeletbouw (interieur van het Czaar Peterhuisje)
Houtskeletbouw volgens "Balloon frame" methode

Houtskeletbouw, ook wel afgekort als HSB, is het toepassen van een houten draagconstructie (skelet of frame) in een gebouw.

Oorsprong en verspreiding[bewerken]

Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. De bekendste vorm is het vakwerk, dat sinds de middeleeuwen in Midden-Europa en op de Britse eilanden eeuwenlang de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen was.

Geografisch gezien is er sprake van een sterke spreiding van houtskeletbouw als constructiemethode. Zo is 90 % van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten opgetrokken in houtskeletbouw. Ook in de bosrijke gebieden van de tropen is hout in overvloed beschikbaar. Ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen wordt traditioneel veel met hout(skeletbouw) gebouwd. In Scandinavië en Midden-Europa is veel hout beschikbaar en isoleert het relatief goed tegen de kou vergeleken met steen.

Nederland[bewerken]

In Nederland werd houtbouw door de eeuwen heen veel toegepast in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem. Een voorbeeld hiervan is de Zaanstreek. Door de aanvoermogelijkheden over zee en rivieren was hout eenvoudig te bekomen.

Bij gebruik van hout kan kan met een lichtere fundering worden volstaan, daarom wordt bij het uitbreiden van gebouwen met een extra verdieping (ook wel optoppen genoemd) vaak een houtskelet toegepast. Houten gevel- en dakelementen worden in een fabriek geproduceerd en per vrachtauto naar de bouwplaats gebracht. Vervolgens zijn ze relatief eenvoudig te plaatsen, zodat een gebouw snel wind- en waterdicht wordt gemaakt.

Voordelen[bewerken]

Een voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruikmaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal. Hout is verder een relatief licht bouwmateriaal, dit vereenvoudigt vervoer, verwerking en toepassing.

Nadelen[bewerken]

Houten constructies vergen in een vochtig klimaat veel onderhoud ter preventie van houtrotschimmels. Daarnaast is er kans op ongedierte zoals de houtworm en aanverwanten. Houten bouwwerken hebben in het algemeen een kortere levensduur.

Zie ook[bewerken]

Zie ook[bewerken]