Houtskeletbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wereldwijd hoogste gebouw in houtskeletbouwwijze in Noorwegen.: 85,4 m
Een woning die wordt opgetrokken door middel van houtskeletbouw in Texas.
Vakwerkconstructie bij nieuwbouw in Beieren
Traditionele Zaanse houtskeletbouw (interieur van het Czaar Peterhuisje)
Houtskeletbouw volgens "Balloon frame" methode

Houtskeletbouw, ook wel afgekort als HSB, is het toepassen van een houten draagconstructie (skelet of frame) in een gebouw.

Oorsprong en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. De bekendste vorm is het vakwerk, dat sinds de middeleeuwen in Midden-Europa en op de Britse eilanden eeuwenlang de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen was.

Geografisch gezien is er sprake van een sterke spreiding van houtskeletbouw als constructiemethode. Zo is 90 % van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten opgetrokken in houtskeletbouw. Ook in de bosrijke gebieden van de tropen is hout in overvloed beschikbaar. Ten noorden van de Pyreneeën en de Alpen wordt traditioneel veel met hout(skeletbouw) gebouwd. In Scandinavië en Midden-Europa is veel hout beschikbaar en isoleert het relatief goed tegen de kou vergeleken met steen. Moderne architecten ontwikkelen hier methoden om ook flatgebouwen uit hout te construeren. In Europa staan in 2020 al meerdere houten gebouwen die een hoogte van 80 meter bereikt hebben.

Nederlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de Middeleeuwen was het in veel Nederlandse steden gebruikelijk om panden volledig uit hout te bouwen. Vanaf de zestiende eeuw vond een zeer geleidelijke verstening plaats, onder andere om stadsbranden te voorkomen. Hierdoor zijn er in steden nog zeer weinig volledig houten panden te vinden. Houten skeletten komen nog wel veel voor in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem. Een voorbeeld hiervan is de Zaanstreek. Door de aanvoermogelijkheden over zee en rivieren was hout eenvoudig te bekomen.

Bij gebruik van hout kan met een lichtere fundering worden volstaan, daarom wordt bij het uitbreiden van gebouwen met een extra verdieping (ook wel optoppen genoemd) vaak een houtskelet toegepast. Houten gevel- en dakelementen worden in een fabriek geproduceerd en per vrachtauto naar de bouwplaats gebracht. Vervolgens zijn ze relatief eenvoudig te plaatsen, zodat een gebouw snel wind- en waterdicht wordt gemaakt.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Een voordeel van houtskeletbouw is dat het gebruikmaakt van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal. Hout is verder een relatief licht bouwmateriaal, dit vereenvoudigt vervoer, verwerking en toepassing.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Houten constructies vergen in een vochtig klimaat veel onderhoud ter preventie van houtrotschimmels. Daarnaast is er kans op ongedierte zoals de houtworm en aanverwanten. Houten bouwwerken hebben in het algemeen een kortere levensduur.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Modern timber framing van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.