Hovaleeuwerik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hovaleeuwerik
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Hovaleeuwerik
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht:Eremopterix
Soort
Eremopterix hova
(Hartlaub, 1860)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hovaleeuwerik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De hovaleeuwerik (Eremopterix hova; synoniem: Mirafra hova) is een leeuwerik behorend tot het genus Eremopterix. Hova is de naam van een van de belangrijkste clans op Madagaskar in het pre-koloniale tijdperk.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De hovaleeuwerik is bruinachtig van kleur en ongeveer 13 centimeter lang. Er is geen verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. De gestreepte kop van de vogel bestaat afwisselend uit lichtbruin en donkerbruin.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel van de hovaleeuwerik is zowel dierlijk als plantaardig, voor het grootste deel eet de vogel zaden en sprinkhanen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is endemisch op Madagaskar. De vogel komt voor op een hoogte van zeeniveau tot zo’n 2500 meter. Het leefgebied van de hovaleeuwerik bestaat uit droge savannes en subtropisch of tropisch gebied met daarop veel bosjes.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De vogel is algemeen en plaatselijk talrijk, men veronderstelt dat de soort in aantal vooruit gaat. Om deze redenen staat de hovaleeuwerik als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]