Naar inhoud springen

Howard-universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Howard University
Howard University
Founders Library, een National Historic Landmark
Afkorting HU
Latijnse naam Howard Universitas
Motto Truth and Service
Locatie Washington, Verenigde Staten
Opgericht 1867
Type Particulier
Studenten ca. 11.000
Personeel ca. 4.000
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Howard-universiteit (Engels: Howard University) is een particuliere universiteit in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Howard is een zogenaamde historically black university, wat inhoudt dat de universiteit tijdens de periode van rassensegregatie werd opgericht voor Afro-Amerikaanse studenten. Nog steeds is het leeuwendeel van de studenten van Afro-Amerikaanse afkomst. Howard staat bekend als de "zwarte Harvard" omdat het de meeste Afro-Amerikanen met een doctorgraad voortbrengt van alle historically black universities.[1][2]

Howard is een particuliere school maar krijgt ook jaarlijks zo'n $235 miljoen aan subsidie van de Amerikaanse federale overheid. De universiteit heeft zo'n 11.000 studenten, waaronder ongeveer 7.300 undergraduates en 3.700 studenten aan de vier graduate schools voor rechten, geneeskunde, tandheelkunde en theologie.

De universiteit stond op een gedeelde 96e plaats in de America's Best Colleges 2008-lijst van U.S. News & World Report.[3]

De universiteit werd gevestigd door het Amerikaans Congres op 2 maart 1867 en vernoemd naar Oliver O. Howard, een generaal uit de Amerikaanse Burgeroorlog die opkwam voor de bevrijde en gevluchte slaven. Howard speelde ook een belangrijke rol in de stichting van de universiteit en diende als derde president van de universiteit.

De universiteit heeft een belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van Afro-Amerikanen en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. In 1965 gaf Lyndon B. Johnson een toespraak aan de universiteit waarbij hij zijn plannen voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen presenteerde. Thurgood Marshall, het eerste Afro-Amerikaanse lid van het federale hooggerechtshof, studeerde aan Howard nadat hem de toegang geweigerd werd tot de law school van de Universiteit van Maryland. Ralph Bunche, in 1950 de eerste zwarte Nobelprijswinnaar, was hoofd van de faculteit politieke wetenschappen. De activist Stokely Carmichael, de eerste die de term black power gebruikte, studeerde aan Howard in de jaren 1960.

Bekende studenten

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Howard University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.