Howard Komproe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Howard Komproe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Howard Ralph Sidney Komproe
Geboren 6 oktober 1971
Geboorteplaats Den Haag
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1995-heden
Beroep stand-upcomedian, stemacteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Howard Ralph Sidney Komproe (Den Haag, 6 oktober 1971) is een Nederlands stand-upcomedian en stemacteur van Surinaamse afkomst.

Hij is zoon van een probleemoplosser van bankinstellingen en een koster en de oudere broer van musical- en stemacteur Rogier Komproe. De baan van zijn vader zorgde ervoor dat het gezin steeds moest verhuizen, maar ook dat Komproe regelmatig bleef zitten in verband met steeds weer opnieuw bevinden (aldus hijzelf). Rond 1989 belandde het gezin vanuit Hoenderloo in Amsterdam. Vader moest orde op zaken stellen bij de Stadsbank van Lening, moeder werd koster van de Westerkerk; ze kwamen te wonen in de bijbehorende ambtswoning Prinsengracht 281. Er ging een wereld voor hem open. Hij rondde er aan het Amsterdams Lyceum de havo af.

Hij bezocht de Toneelschool in Utrecht, maar het optreden op feesten en clubs als stand-upcomedian beviel hem zo goed dat hij besloot daar serieus werk van te maken. Hij sloot zich door een uitzending van NOVA over Comedytrain en een spontane ontmoeting met Eric van Sauers in een supermarkt in 1995 aan bij die groep, toen nog aan het Max Euweplein. Van Sauers werd er zijn mentor.[1]

Komproe had een hoofdrol in de jongerenserie Westzijde Posse bij Veronica, een eigen radioprogramma op Talkradio en een praatprogramma voor de KRO. Verder deed en doet hij veel presentatorwerk, onder meer op festivals als Lowlands, Pinkpop, North Sea Jazz en de Uitmarkt. Als stemacteur sprak hij de stem in van personages als de blauwe robot-aap Gibson in de Jetix-animatieserie Super Robot Monkey Team Hyperforce Go!. Voor de film The Muppets uit 2011 sprak Komproe de stem in van Bobo the Bear. In Toy Story 4 uit 2019 sprak Komproe de stem in van Bunny. Hij was ook het gezicht van reclamespotjes voor de Postbank.

In maart 2007 had Komproe een handgemeen met zijn vriendin. Zijn impresariaat Kik Productions deelde later mee dat Komproe als gevolg van de affaire zijn tournee voor dat seizoen stopzette.[2][3] Sinds begin 2009 zet Komproe zich in als ambassadeur van Stichting B!NK, een stichting die zich bezighoudt met het leed van kinderen in niet-westerse landen. Daarnaast treedt hij samen met Murth Mossel, Roué Verveer en Jandino Asporaat op als Caribbean Combo, een cabaretgroep die in 2010 zijn eerste voorstelling had. In 2011 maakte Komproe zijn comeback met zijn vijfde solovoorstelling: Nieuw!. In 2016 speelde hij Pontius Pilatus in The Passion.

Tijdens de coronapandemie met een verbod op optredens wendde Komrpoe zich tot de kookkunst. Met filmpjes op YouTube onder de naam Komproeven besprak hij de Surinaamse keuken en de vreemde uitwassen daarvan (roti met rijst van de Hema, bananenkutchup). Als gevolg daarvan werd hij ook producent van eten en drinken.

In 2022 deed Komproe mee aan het televisieprogramma Celebrity Masterchef waar hij als tweede afviel. In 2023 deed Komproe samen met kunstenaar Dré Urhahn mee aan het televisieprogramma Race across the world, waar ze als tweede eindigden. In datzelfde jaar was Komproe te zien als gastpanellid in het televisieprogramma DNA Singers.

Theatershows[bewerken | brontekst bewerken]

  • Luister, Loekoe, Yere, Kijk! (2000-2002)
  • Dus dat ... (2002-2004)
  • Ambidexter (2004-2006)
  • Howard 4t 1 & Ander (2006-2008)
  • Nieuw! (2011-2013)
  • Grijs (2013-2015)
  • Life On Stage (2018-)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]