Naar inhoud springen

Hroswitha van Gandersheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albrecht Dürer Hroswitha biedt de oude Duitse keizer Otto II haar boek Gesta Oddonis aan. Op de achtergrond haar abdis van Gandersheim. Fantasie houtsnede uit de eerste uitgave van Opera Hrotsvite, Nürnberg 1501.

Hroswitha von Gandersheim (ook bekend als Hrotsvit, Hrosvit of Roswitha) (rond 935 - rond 1010) was een tiende-eeuws Duits kanunnikes van de Orde van de Benedictijnen.

Daarnaast was zij ook een dichter en dramaschrijfster. Zij leefde en werkte vanaf jonge leeftijd in de Abdij van Gandersheim in het huidige Nedersaksen. Haar naam is, zoals zij zelf verklaart, Saksisch voor "harde stem."[1]

Zij schreef gedichten, toneelstukken (dialogen) en brieven in het Latijn. Hiermee was zij de eerste Duitse dichter sinds de klassieke oudheid, die zich van het Latijn bediende. De onderwerpen waarover ze schreef waren onder andere heiligenlegenden, christelijk drama en historische onderwerpen. Hroswitha ligt begraven in de abdij van Gandersheim in het gewaad van de kanunnikes, met kruis, boek en schrijfveer.

Fantasieportret (?) van Hroswitha van Gandersheim door een onbekende, zonder jaar
[bewerken | brontekst bewerken]
  1. (en) Jones, Charles W., Medieval Literature in Translation, Dover, 2001, Mineola, N.Y., ISBN 0-486-41581-3, pag. 210