Hua (花)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hua (花)
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd
Traditioneel
Pinyin Huā
Wade-Giles Hwa
Jyutping (Standaardkantonees) faa1
Standaardkantonees Faa
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Fa
Yale (Standaardkantonees) fa1
Dapenghua Faa
Letterlijke vertaling bloem

Huā 花 (spreek uit als [Ggwaa]) is een zeer weinigvoorkomende Chinese familienaam. Deze achternaam staat op de 55e plaats van de Baijiaxing en bestaat al meer dan duizend jaar. Tijdens de Tang-dynastie maakten de eerste personen met de familienaam Hua zich bekend door vermelding in de geschiedenisboeken van toen. Een deel van de mensen met de achternaam He veranderden vroeger hun achternaam in Huā. Toen de Mantsjoes in Zhong Yuan kwamen, veranderden sommigen van hen hun Mantsjoese achternaam in Huā. Dat gebeurde ook bij de volken: Hui (volk) en Thai (volk). Een groot deel van de eerste mensen met de familienaam Hua (花) hadden waarschijnlijk eerst de famlienaam Huà (华) gehad. Want vroeger bestond het karakter voor bloem alleen uit 华 en niet ook uit 花.

De Hua heeft twee belangrijke oorspronggebieden, waar de eerste voorouders met deze famlienaam vandaan kwamen. Het eerste is het huidige Dongping in de provincie Shandong. Het tweede is in het huidige Kaifeng in de provincie Henan.

De meeste mensen op Taiwan met deze familienaam stammen af van een familie Hua die vanuit Tong'an in de Chinese provincie Fujian naar het eiland migreerde.

Bekende personen met de naam Huā 花[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hua Mulan, vrouwelijke legeraanvoerder die de Xiongnu/Hunnen verjaagden uit China