Huangpu Jiang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Huangpu-rivier)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Huangpu Jiang in Shanghai
NASA World Wind beelden van de Huangpu Jiang doorheen Shanghai

De Huangpu Jiang (Vereenvoudigd Chinees: 黄浦江, Traditioneel Chinees: 黃浦江, pinyin: Huángpǔ Jiāng, Standaardkantonees: Huang-p'u Chiang, letterlijk: Gele bank rivier) is een 97 km lange rivier in China die door het stadscentrum van Shanghai stroomt. Het is de laatste grote zijrivier van de Jangtsekiang alvorens deze laatste uitmondt in de Oost-Chinese Zee.

De belangrijkste zijrivier van de Huangpu Jiang is de Suzhou die in het centrum van Shanghai in de Huangpu Jiang uitmondt.

De rivier is bij Shanghai gemiddeld 400 meter breed en 9 meter diep. De rivier is de voornaamste leverancier van drinkwater voor de stadsprovincie. De rivier vormt ook de natuurlijke scheiding tussen de westelijke districten die samen de binnenstad vormen, veelal aangeduid met Puxi en het oostelijk Pudong district van de stad. Het historische en toeristische Bund gebied in de stad ligt ook grotendeels aan de rivier.

Tot de bekendste bruggen over de rivier in Shanghai behoren de Lupubrug, de Nanpubrug en de Yangpubrug. In het zuiden van de stad werd de Minpubrug in 2010 toegevoegd voor een betere zuidelijke ontsluiting van de Luchthaven Shanghai Pudong via de A15 snelweg. Meerdere lijnen van de metro van Shanghai ondertunnelen de rivier.

Stroomopwaarts is ook de stad Jiaxing aan de Huangpu Jiang gelegen.