Hubert Dolez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubert Dolez

Hubert Joseph Dolez (Bergen, 16 maart 1808 - Brussel, 17 maart 1880) was een Belgisch jurist en liberaal politicus.

Dolez was doctor in de rechten en werd in 1829 benoemd als advocaat aan de balie van Bergen. In 1836 werd hij advocaat aan het Belgische Hof van Cassatie te Brussel. Hij bleef er advocaat tot aan zijn dood in 1880.

In datzelfde jaar werd Hubert Dolez eveneens verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Bergen. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd hij al snel verkozen als verslaggever van het Verdrag der XXIV artikelen dat in Londen werd afgesloten. Daarna werd hij actief op het gebied van het onderwijs en vooral rond de schoolwet van 1842 die hij mee hielp opzetten.

In 1853 werd Dolez benoemd tot stafhouder van de Orde van Advocaten aan het Hof van Cassatie en verliet hij de politiek. In 1857 keerde Dolez reeds terug als volksvertegenwoordiger om zijn parlementair werk voort te zetten. Hij was voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers tussen 1867 en 1870 toen hij verhuisde naar de Senaat en senator voor het arrondissement Brussel werd.

In 1875 werd Hubert Dolez benoemd tot minister van Staat.

Hubert Dolez was de jongere broer van François Dolez die eveneens advocaat en politicus was. Deze laatste was burgemeester van Bergen tussen 1866 en 1879.