Hubert Fermin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubert Fermin
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 16 april 1948
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep acteur
Portaal  Portaalicoon   Film

Hubert Henri Fermin (Amsterdam, 16 april 1948) is een Nederlandse acteur en dramaturg.

Opleiding[bewerken]

Fermin volgde het gymnasium te Dordrecht. Vervolgens deed hij van 1968 tot 1969 een acteursopleiding aan De Amsterdamse Toneelschool. Aan de Universiteit van Amsterdam volgde hij de studies Nederlandse taal- en letterkunde en Theaterwetenschappen. In 1980 deed hij het doctoraalexamen theaterwetenschappen.

Toneel[bewerken]

Fermin maakte zijn professioneel debuut als acteur in Gijsbrecht van Aemstel (Soldaat/ Vluchteling) van Vondel in 1975 bij het Publiekstheater in Amsterdam.

Hij speelde gedurende 36 seizoenen toneel: waarvan 5 bij het Ro Theater in Rotterdam (1986-1991), 6 als freelancer, voornamelijk in de eerste helft van de jaren 80, bij onder andere De Voorziening in Groningen, F Act in Rotterdam, de Toneelschuur in Haarlem, het Ro Theater in Rotterdam en Het Gebeuren, Het Haags Zomerfestival en Het Nationale Toneel in Den Haag en in totaal 25 bij Toneelgroep De Appel in Den Haag (hij begon daar in 1975 en speelde er voor het laatst in 2010).

Hij speelde meer dan honderd rollen, waaronder hoofdrollen in stukken van Gorki, Joyce, Brenton/Hare, Dorst, Schnitzler, Brecht, Bernhard, Pinter en Shakespeare.

Sinds 2010 houdt hij zich bezig met literaire programma's op grond van teksten van onder anderen Koolhaas en Kafka.

In het seizoen 2014/2015 was hij te zien in As you like it bij Het Nationale Toneel in Den Haag. Voor zijn rol (Adam/Corin/Hymen) werd hij genomineerd voor de Arlecchino 2015.

Film en televisie[bewerken]

Na zijn debuut als filmacteur in 1982 in Menuet (De Man) van Lili Rademakers (scenario Hugo Claus), speelde hij zo'n vijftig rollen -bijna veertig daarvan sinds hij Toneelgroep De Appel verliet om met pensioen te gaan- in films en televisieproducties. Hieronder Prins Bernhard in de televisieserie Den Uyl en de affaire Lockheed, Samuel in de televisieserie Raveleijn, Algemeen Commandant Marechaussee in de telefilm Exit en Jan Kalff in de televisieserie De Prooi. In de televisieserie "Heer & Meester" speelt hij conciërge Leo Coops, in de televisieserie "Penoza" speelt hij de advocaat van de Mexicaanse crimineel El Amarillo en in de serie Moordvrouw speelt hij als korpschef van Kemenade.

Toneelbewerkingen en toneelteksten[bewerken]

Fermin bewerkte zo'n 10 (veelal ten tonele gebrachte) teksten van onder anderen Shakespeare, Pinter en Koolhaas voor onder meer Toneelgroep De Appel. Het Ro Theater werd in 1990 genomineerd voor de Prosceniumprijs voor Vrouwen voor rivierlandschap, een door hem geregisseerde voorstelling op grond van een door hem bewerkte tekst van Heinrich Böll.

Hij schreef een tiental teksten, vrijwel allemaal gespeeld, onder andere door Toneelgroep De Appel. Voor meer dan de helft zijn dit poëtisch-theatrale monologen.

Toneelregies[bewerken]

Fermin regisseerde scholieren, studenten en amateurspelers (in 1986 werd zijn Vrij Theater-voorstelling in Den Haag van Het verjaardagsfeest van Pinter verkozen tot de best geregisseerde amateurvoorstelling van het seizoen) en drie maal bij het Ro Theater en eveneens drie maal bij Toneelgroep De Appel.