Hubert Fermina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hubert Fermina
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Hubert Geronimo Fermina
Geboren 9 mei 1948
Partij D66
Politieke functies
1974-1981 Gemeenteraad Lelystad
1986-1990 Provinciale Staten Zuid-Holland
1990-1994 Gemeenteraad Dordrecht
1990-1994 Wethouder Dordrecht
1994-1998 Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hubert Geronimo Fermina (Willemstad (Curaçao), 9 mei 1948) is een Nederlandse verpleegkundige, bestuurder en voormalig politicus voor Democraten 66 (D66).

Fermina is van Curaçaose komaf. Hij volgde een hbo-opleiding in de verpleegkunde en werkte vervolgens in diverse verpleegkundige functies, onder meer als hoofd van het bedrijfsmaatschappelijk werk in Dordrecht.

Fermina vervulde in de jaren tachtig en negentig voor D66 diverse politieke functies. Zo zat hij in de gemeenteraad van Lelystad en van Dordrecht plus een tijd in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Ook was hij begin jaren negentig wethouder van Dordrecht, met als portefeuille sociale zaken, maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid. In de tweede helft van de jaren negentig zat hij in de Tweede Kamer, waar hij zich bezighield met en deels ook woordvoerder was voor onderwerpen op het terrein van welzijn, geestelijke gezondheidszorg, beroepen in de volksgezondheid, sport en Nederlands-Antilliaanse zaken.

Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij in 1999 directeur van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR, tegenwoordig Art.1 geheten). Fermina is ook in tal van andere bestuurlijke functies actief (geweest), met name op het terrein van minderheden en gezondheidszorg.