Hubert Lyautey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hubert Lyautey
Hubert Lyautey
Geboren 17 november 1854
Nancy
Overleden 27 juli 1934
Thorey
Rustplaats Rabat, Marokko[1], herbegraven: Hôtel des Invalides, Parijs, Frankrijk[2]
Land/zijde Vlag van Frankrijk Frankrijk
Onderdeel Franse landmacht
Dienstjaren 18731925
Rang Army-FRA-OF-10.svg Maarschalk van Frankrijk
(Maréchal de France)
Bevel Armée d’Afrique
Slagen/oorlogen Zaian Oorlog
  • Slag bij El Herri

Eerste Wereldoorlog

Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Minister van Oorlog
(12 december 1916
-14 maart 1917)

Louis Hubert Gonzalve Lyautey (Nancy, 17 november 1854 - Thorey, 27 juli 1934) was een Franse generaal. Hij was de eerste resident-generaal van Marokko tussen 1912 en 1925.

Hij ging naar de École Spéciale Militaire de Saint-Cyr, een militaire academie. In 1873 studeerde hij af. Zijn militaire carrière speelde zich voor een groot deel af de Franse kolonies.

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1880 diende Lyautey voor het eerst in de kolonies, in Algerije. Daarna bracht hij enkele jaren in Frankrijk door, onder andere in Saint-Germain bij Parijs. In 1899 werd hij benoemd bij de generale staf in Tonkin (Indochina) waar hij diende onder Gallieni. Hij volgde Gallieni naar Madagaskar. Daar werd Lyautey ernstig ziek en moest hij gerepatrieerd worden naar Frankrijk. In 1900 keerde hij naar Madagaskar terug en werd daar bevelhebber van het zuiden van het eiland. In 1902 werd hij opnieuw naar Algerije gestuurd.[3]

Marokko[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Algerije werd Lyautey naar Marokko gezonden. In 1912 werd hij belast met de vestiging van een Frans protectoraat. Lyautey koos ervoor om eerst de steden en de vlakten te pacificeren. Door twee snelle expeditities slaagde hij erin de keizersteden Fez en Marrakesh te onderwerpen. Vanaf 1914 richtte hij zich op de minder toegankelijke midden-Atlas.

Als resident-generaal oefende hij in het formeel zelfstandige Marokko de macht uit. Hij deed dit met meer tact dan later zijn opvolgers.[4] Om de vijandige bevolking van de hoofdstad Fez niet te provoceren, bouwde hij een nieuw bestuurscentrum in Rabat. Ook bij andere steden bouwde hij "citées nouvelles" voor de Europeanen. Pas toen hij de stedelijke kust onder controle had, trok hij verder naar het zuiden met zijn troepen. Hij steunde de vorming van grote moderne landbouwbedrijven nabij de steden, en bevorderde ook andere sectoren van de economie.

In 1924 werd Frans Marokko bedreigd door de opstand in de Rif van Abd el-Krim. Lyautey verzamelde een leger van 150.000 man. Maar zijn aanpak werd als te voorzichtig gezien en in 1925 werd Lyautey vervangen door maarschalk Pétain. Hierop nam Lyautey ontslag als resident-generaal van Frans Marokko.

Andere feiten[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1912 werd hij verkozen tot lid van de Académie française.
  • De stad Kenitra heette vroeger "Port Lyautey", naar hem vernoemd.
  • In Casablanca draagt het prestigieuze Franse Lyceum eveneens zijn naam.
  • André Maurois schreef een biografie over hem.
  • In Casablanca staat er een ruiterstandbeeld van Lyautey voor het Franse Consulaat op het Muhammad V-plein.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Pierre Auguste Roques
Minister van Oorlog
1916-1917
Opvolger:
Lucien Lacaze