Hugo Poortman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hugo Anne Cornelis Poortman (Zwolle, 20 maart 1858 - Diepenheim, 16 juni 1953) was een Nederlands tuinarchitect.

Na zijn opleiding tot tuinarchitect kon hij in dienst treden bij de bekende Franse tuinarchitect Édouard André. Daar klom hij al snel op tot chef de bureau. In 1882 werd hij door André uitgezonden naar Colombia om in de Andes exotische planten te verzamelen. Een jaar later werd hij opnieuw uitgezonden, nu naar Ecuador. Door binnenlandse troebelen kon hij hier niet meer wegkomen; pas na 2,5 jaar keerder hij terug.

Na een paar belangrijke opdrachten in Frankrijk werd hij naar Nederland gestuurd om de verwaarloosde tuinen van het kasteel/landgoed Weldam te renoveren. Graaf van Aldenburg Bentinck was zo tevreden dat Poortman vervolgens bij de graaf in dienst trad als particulier secretaris, rentmeester en tuinarchitect. Daarnaast mocht hij opdrachten als zelfstandig tuinarchitect aannemen, maar eigenlijk had hij daarvoor te weinig tijd. In deze periode heeft hij ook de tuinen van Kasteel Middachten ontworpen. In 1915 nam hij ontslag en verhuisde naar Oosterbeek en daarna naar Diepenheim.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zijlstra, B.; Nederlandse tuinarchitectuur tussen 1850 en 1940.[1]
  • Waard om beschermd te worden. Tuinen van Henri Copijn, Leonard A. Springer, Hugo A.C. Poortman, Dirk F. Tersteeg en John Bergmans. - Amsterdam, Nederlandse Tuinenstichting, 1986. - 233 p.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]