Hugo VI van Lusignan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hugo VI van Lusignan
1013-1102
Heer van Lusignan
Periode 1060-1102
Voorganger Hugo V
Opvolger Hugo VII
Vader Hugo V van Lusignan
Moeder Almeidis van La Marche
Armoiries Lusignan.svg
Wapen van Hugo VI.

Hugo VI van Lusignan (ca. 1039 - Ramleh, 18 mei 1102), bijgenaamd de Duivel, was een zoon van Hugo V van Lusignan en van Almeidis van La Marche. Door het huwelijk van zijn vader met de dochter van graaf Bernard I van La Marche, maakten de Lusignans aanspraak op La Marche.

Hugo stootte evenwel op de tegenstand van Willem V van Angoulême bij deze aanspraken. Niettegenstaande zijn vroomheid, lag Hugo voortdurend in conflict met de abdij van Saint-Maixent. Dit escaleerde op een bepaald moment zo erg, dat de hertog van Aquitanië, de bisschoppen van Poitiers en Saintes en zelfs paus Paschalis II dienden te interveniëren. Hugo werd daarom door de monniken van Saint-Maixent de Duivel bijgenaamd.

Sedert de tweede helft van de 11e eeuw waren de Lusignans verwoede kruisvaarders. Zo volgde Hugo de oproep van de koning van Castilië en nam hij deel aan de ongelukkig verlopen kruistocht van Willem IX van Aquitanië in 1101-1102 (zie Kruisvaart van 1101), Hugo wist de tocht te volbrengen tot in Jeruzalem en bood zijn diensten aan bij koning Boudewijn I. Enkele maanden later stond hij de koning terzijde tijdens de Tweede slag bij Ramla, waar hij sneuvelde tijdens een cavalerie charge. Hugo was gehuwd met Hildegarde van Thouars, dochter van burggraaf Almarik IV van Thouars, en werd de vader van Hugo VII.