Hugo de Kleine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de kleine Sint-Hugo van Lincoln; voor de volwassen heilige bisschop van Lincoln, zie Hugo van Lincoln

Hugo de Kleine van Lincoln (Lincoln, 1246 - 27 augustus 1255), was de zoon van een arme weduwe, Beatrix, en zou op 9-jarige leeftijd ontvoerd, gefolterd en omgebracht zijn geweest door joden. Volgens de versie van Geoffrey Chaucer, werd Hugo in het huis gelokt door een man, Koppin genaamd, die de jongen vergiftigde, geselde, met doornen kroonde en kruisigde om te spotten met Jezus. Vervolgens wierp hij het lichaam in een plas om het te verbergen. Hugo's speelkameraadjes vertelden zijn moeder, hoe zij hem in het huis van Koppin zagen gaan, waar zij het lichaam van haar zoontje ontdekte. Koppin werd opgepakt en bekende, onder doodsbedreiging, dat hij het jongetje gedood had, en dat het een joodse gewoonte was om elk jaar iemand te kruisigen. Koppin en 18 andere joden werden gehangen voor deze misdaad en talloze andere joden werden gearresteerd omdat ze deel uitmaakten van een complot om het incident jaarlijks te herhalen. Koning Hendrik III zou het onderzoek zelfs geleid hebben. Dankzij de tussenkomst van de franciscanen, werden zij echter vrijgelaten tegen betaling van een forse boete. Het verhaal was in de middeleeuwen populair in de ballades en komt ook voor in de Prioresses Tale van Chaucer. Meer waarschijnlijk is dat de kleine Hugo tijdens het balspel in een waterplas terechtkwam, verdronk en een maand later ontdekt werd door joden, die het lichaam uit schrik probeerden te verbergen. Verder was het vermoedelijk ook een reden om geld af te persen van de joden.

De heilige werd afgebeeld als een jongetje, dat met koorden gebonden is, of als een met koorden gebonden jongetje, geknield vóór Maria.

De kleine Hugo was de beschermheilige van de slachtoffers van geselingen. Zijn feestdag werd op 27 juli en 18 augustus gevierd, maar de verering werd opgeheven wegens het anti-semitisch karakter van het verhaal.

Zie ook[bewerken]