Huis Babenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stamboom van de Babenbergers

De Babenbergers waren een geslacht afkomstig uit Bamberg in Frankenland, dat van 976 tot 1248 de markgraven en hertogen van Oostenrijk leverde, tot de Habsburgers de macht overnamen.

De Babenbergers stamden af van de Robertijnen. De vroegst bekende Bamberger was Poppo, die in de vroege 9e eeuw graaf was van Grabfeldgouw, een gebied tussen het huidige Thüringen en Beieren. Zijn zoon Poppo werd markgraaf in Thüringen van 880 tot 892, toen hij door Arnulf van Karinthië afgezet werd, ten voordele van de Konradijnen. Dit leidde tot de Babenbergse twist tussen de Babenbergers en de Konradijnen die haar hoogtepunt bereikte tijdens het bewind van Lodewijk IV het Kind in het begin van de 10e eeuw. In de slag bij Fritzlar van 906 behaalden de Konradijnen echter de overwinning en palmden zij Frankenland in.

In 976 werd Leopold van Babenberg markgraaf van de kleine Oostmark in het oosten van Beieren. Liutpold breidde het gebied uit ten nadele van de Hongaren.

Dankzij de steun van zijn opvolgers aan Hendrik II en Hendrik III volgde verdere gebiedsuitbreiding. Leopold III huwde met de dochter van keizer Hendrik IV. Opvolgers van Leopold III werden ook hertog van Beieren, en in 1156 werd Oostenrijk van markgraafschap tot hertogdom verheven.

Na het kinderloos overlijden van Frederik II in 1246 viel het bestuur over Oostenrijk in handen van Ottokar II van Bohemen en nadien van Rudolf I van Habsburg. De Habsburgers zouden daarna Oostenrijk blijven besturen tot 1918.

Markgraven van Oostenrijk uit het huis Babenberg[bewerken]

Hertogen van Oostenrijk uit het huis Babenberg[bewerken]

Zie ook[bewerken]