Naar inhoud springen

Huis Dijck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Dijck
Boerderij Huis Dijk (2023)
Locatie Oud-Dijk
Algemeen
Kasteeltype havezate
Huidige functie boerderij
Gebouwd in vóór 1346
Gesloopt in 1809
Herbouwd in 19e eeuw (boerderij)
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 514914
Bijzonderheden woonplek van de echtgenote van de baron Von Münchhausen

Het Huis Dijck was een kasteel of havezate in de Nederlandse buurtschap Oud-Dijk, provincie Gelderland. De huidige 19e-eeuwse boerderij Huis Dijk staat op de locatie van het voormalige kasteel en is een rijksmonument.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis zal vóór 1346 zijn gebouwd. In dat jaar werd Warner Warnersz. Van Lennep er mee beleend door de heren van Bergh. Het huis was oorspronkelijk een bezitting van het kasteel Didam. De ligging aan een lage dijk die in de drassige omgeving als toegangsweg tot kasteel Didam fungeerde, gaf zowel de buurtschap als het Huis Dijck zijn naam.

In de 15e eeuw kwam het huis in bezit van de familie Van Aerde.

Havezate[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds eind 17e eeuw werd het Huis Dijck omschreven als een havezate. Een afbeelding uit 1721 door Jacobus Stellingwerf toont de havezate met een dwarsgeplaatst voorhuis, een achterhuis en een losse schuur.[1]

Gerard Josias Olmius, burgemeester van Doetinchem, werd in 1728 met Dijck beleend.

Louise von Brun[bewerken | brontekst bewerken]

Na nog enkele wisselingen van eigenaar kwam het huis in 1796 in handen van Hendrik van Elsenbroek. Deze woonde hier samen met Louise von Brun, de jonge echtgenote van de baron Von Münchausen, die in een echtscheiding met haar man verwikkeld was en zich op Huis Dijck schuil hield. Hendrik startte een textielfabriek op in de bijgebouwen van de havezate. Aanvankelijk verliep de handel redelijk goed, maar in 1801 waren de schulden dermate hoog opgelopen dat Hendrik het Huis Dijck verkocht en spoorloos verdween. Louise trouwde vervolgens met Abraham de Both, richter van Didam.

Rond 1809 werd de havezate gesloopt.

Boerderij Huis Dijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op de locatie van de gesloopte havezate werd een boerderij gebouwd, die echter op 17 maart 1887 afbrandde. Hierna werd een nieuwe boerderij gebouwd, die sinds 2000 is opgenomen in het rijksmonumentenregister. Deze T-boerderij heeft een voorhuis in eclecticistische stijl met neo-classicistische kenmerken. Het voorhuis heeft het uiterlijk van een herenhuis.

Zie de categorie Huis Dijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.