Huis Farnese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Farnese
Huis Farnese
Verheffing 1545 (Hertog van Parma en Piacenza)
Stamvader Ranuccio Farnese il Vecchio
Familiehoofd Antonio Farnese (tot 1731)
Uitgestorven 1731
Etniciteit Italiaans

Het huis Farnese was een Italiaanse adellijke familie die een vooraanstaande rol speelde in de Italiaanse en later Europese geschiedenis. De familie was afkomstig uit het gebied rond het Bolsenameer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste generaties[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste generaties leverden veel militairen aan het pauselijke leger, maar ook aan die van Florence, Venetië, Napels en Siena. Ook speelde de familie een belangrijke rol in de Pauselijke Staat en bracht talrijke bisschoppen, kardinalen en senatoren voort.

Hertogen van Parma en Piacenza[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Paulus III

Met de verkiezing van Alessandro Farnese in 1534 tot paus Paulus III begon de opmars van de Farnese's in de Europese politiek. Hij beleende in 1545 zijn onwettige zoon Pierluigi met de hertogdommen Parma en Piacenza, die bijna twee eeuwen in de familie bleven. Voorheen beperkte huwelijkspolitiek zich vooral tot Italiaanse families, maar nu betraden de hertogen het Europese huwelijkstoneel. Er werden verbintenissen aangegaan met onder andere de huizen Habsburg, Bragança, Medici, Wittelsbach en Bourbon.

Het hoofd van de jongere tak van de familie, Mario Farnese werd in 1602 door paus Clemens VIII beleend met de titel hertog van Latera, genoemd naar familiebezit rond die plaats.

Uitsterven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1731 stierf de laatste mannelijke telg uit het huis Farnese, Antonio Farnese, zonder nakomelingen. De hertogdommen werden geërfd door de zoon van zijn nicht Elisabetta, de latere koning Karel III van Spanje.

Kunst en architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Farnese's stonden bekend als beschermers van de kunst en architectuur. In Rome bezaten zij het Palazzo Farnese, waar een verzameling antieke sculpturen was ondergebracht, waaronder de Stier van Farnese en de Hercules van Farnese. Tegenwoordig bevindt de collectie zich in het Museo Archeologico Nazionale in Napels.

De Villa Farnese in Caprarola werd door de familie gebouwd en de Villa Farnesina in Trastevere door hen aangekocht en verfraaid.

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende verblijven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]