Huis Laar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Laar
Huis Laar
Locatie Laar
Gebouwd in onbekend
Gesloopt in vóór 1791
De boerderij die bij Huis Laar hoorde

Het Huis Laar was een kasteel in het Nederlandse dorp Laar, provincie Limburg. De kasteelboerderij is behouden gebleven en is een gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1262 was Gerard van Scheringen beleend met het goed Laar, een leen van de abdij Kloosterrade. Gerard legde op dat moment een conflict bij met de abt van Kloosterrade.

In 1383 werd ridder Gerard van Retersbeek met Laar beleend. Ondanks dat Laar tot eind 18e eeuw een leen van de abdij bleef, vond de belening toen plaats bij het leenhof van Valkenburg. De latere beleningen werden weer vanuit Kloosterrade gedaan. De familie Van Retersbeek behield Laar tot 1579, toen de echtelieden Wynand van Retersbeek en Catharina van Dobbelstein kinderloos waren overleden. Rondom de erfenis ontstonden problemen.

Dirk van Agris kreeg Laar rond 1600 via de familie Van Dobbelstein in handen. Jonkheer Reinier van Agris - die vóór 1638 het Huis Laar in bezit had gekregen - liet het na aan zijn dochter Anna. Het huis verkeerde toen in een vervallen staat. Tevens had Reinier het huis belast met zware hypotheken.

In de 18e eeuw kwam Laar in handen van de familie Van Gronsveld tot Nijvelstein. Van het landgoed was op het einde van die eeuw weinig meer over: het kasteel was verdwenen en de landerijen waren deels verkocht. Wat restte waren de grachten en de pachthoeve.

In de eerste helft van de 19e eeuw werd de pachthoeve door de familie L'Ortye vernieuwd. In 1865 kocht de familie Drummen de boerderij.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Er is niets bekend over het uiterlijk van Huis Laar. Vermoedelijk was het een omgracht huis, met een voorhof en een pachtboerderij. Op kaarten uit begin 19e eeuw staan alleen nog de boerderij en restanten van de grachten weergegeven.

De huidige boerderij heeft een kern die stamt uit de jaren 1540-1560 en gevels uit 1780. Oorspronkelijk stonden de gebouwen in een U-vorm die gericht was op het kasteel. Deze oriëntatie werd later gewijzigd en de boerderij veranderde uiteindelijk in een gesloten hoeve rondom een binnenplaats. Anno 2023 is er een restaurant in de hoeve gevestigd.

Een Naamse steen met gotische versieringen uit circa 1500 is het enige dat is overgebleven van Huis Laar.

Zie de categorie Laar 16 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.