Huis Loowaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Havezathe Loowaard
Loowaard naar een origineel van Jan de Beijer (1742)
Locatie Loo (Duiven), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Familie van Aalst
Huidige functie bewoning
Gebouwd in voor 1467
Herbouwd in 1565 - 2007
Monumentnummer 14184
Website havezathe-loowaerd.nl

De Huis Loowaard is een havezate gelegen ten zuiden van Loo, gemeente Duiven in de Nederlandse provincie Gelderland.[1] Het werd in 1463 gebouwd in opdracht van Johannes van Loo, landdrost van het ambt Liemers.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer een kilometer ten zuiden van Loo hebben archeologen bij baggerwerkzaamheden veel Romeins materiaal gevonden. Daardoor vermoedt men dat hier in de Romeinse tijd een castellum heeft gestaan. Er zijn aanwijzingen dat de Franken het terrein in gebruik namen na het vertrek van de Romeinen. De Rijn heeft ten slotte het complex vernietigd.

Het huis is waarschijnlijk in de 15de eeuw gebouwd door Johan van de Loe (1405-1476), drost van het Scholtambt van Liemers. Welke functie het heeft gehad is niet bekend, mogelijk was het een controlepost voor de scheepvaart op de rivier de Rijn. Johan was de overgrootvader van Herman van de Loe. In 1558 erft Herman van zijn vader Wessel het huis. In 1565 lieten Herman en zijn vrouw Digna van Isendoorn het ingrijpend verbouwen. Hieraan herinnert de steen in de toren met daarop een afbeelding van de wapens van de families de Loë en Isendoorn. Na Hermans dood in 1569 werd het goed een pachtboerderij. Op een tekening van Jan de Beijer uit 1742 is een tegen het huis aangebouwde boerderij te zien. Tot 1918 verandert Huis Loowaard alleen door vererving van eigenaar. In 2002 koopt de familie Van Aalst het.

In 2005 werd het ernstig verwaarloosde rijksmonument deels in de as gelegd door brandstichting, kort voor de nieuwe eigenaar met een restauratie wilde beginnen. De brandweer wist het middeleeuwse deel te redden, maar het boerderijgedeelte raakte zwaar beschadigd. Na restauratie kon het huis in 2008 als woning in gebruik worden genomen.

Vloedschuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op het erf van de havezate bevindt zich een grote vloedschuur met bakhuis daterende uit 1878. Dit is een gemeentelijk monument.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis Loowaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.