Huis Loowaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Loowaard
Loowaard naar een origineel van Jan de Beijer (1742)
Locatie Loo (Duiven), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Familie van Aalst
Huidige functie bewoning
Gebouwd in voor 1467
Gesloopt in 2005
Herbouwd in 1565 - 2007
Monumentnummer 14184
Website havezathe-loowaerd.nl

Het Huis Loowaard is een nooit als dusdanig erkende havezate en een voormalig kasteel gelegen ten zuiden van Loo, gemeente Duiven in de Nederlandse provincie Gelderland.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer 1 kilometer ten zuiden van Loo hebben archeologen bij baggerwerkzaamheden veel Romeins materiaal gevonden, waardoor men vermoedt dat hier in de Romeinse tijd al een castellum moet hebben gestaan. Er zijn aanwijzingen dat de Franken het terrein in gebruik namen na het vertrek van de Romeinen. De Rijn heeft ten slotte het complex vernietigd.

Het huis is waarschijnlijk in de 15de eeuw gebouwd door Johan van de Loe (1405-1476), drost van de Liemers. Welke functie het huis heeft gehad is niet bekend, misschien controlepost voor de scheepvaart op de Rijn. Johan is de overgrootvader van Herman van de Loe. In 1558 erft Herman van zijn vader Wessel het huis. In 1565 voegt hij een toren toe aan het huis. Na Hermans dood (1569) wordt het goed een pachtboerderij. Tot 1918 verandert de Loowaard alleen door vererving van eigenaar.

Sterkte[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegste vermelding van het huis Loowaard is afkomstig uit het jaar 1467, toen drost Johan van de Loe als eigenaar bekendstond. Het huis heeft een strategische ligging. Vermoedelijk deed het dienst als controlepost voor de Rijnscheepvaart of de grens van Kleefs tot het Gelderse gebied. In 1565 hebben Herman van de Loe en zijn vrouw Digna van Isendoorn het ingrijpend laten verbouwen. Hieraan herinnert de steen in de toren met daarop een afbeelding van de wapens van de families de Loë en Isendoorn.

Boerderij[bewerken | brontekst bewerken]

Uit een tekening van Jan de Beijer uit 1742, blijkt dat de aangebouwde boerderij in dat jaar al aanwezig was. In 2005 werd het ernstig verwaarloosde rijksmonument in de as gelegd door brandstichting, kort voordat de nieuwe eigenaar met een restauratie wilde beginnen. De brandweer wist het middeleeuwse deel te redden, maar het boerderijgedeelte raakte zwaar beschadigd. Na restauratie kon het huis in 2008 opnieuw worden betrokken.

Vloedschuur[bewerken | brontekst bewerken]

Op het erf van de kasteelboerderij bevindt zich een grote vloedschuur met bakhuis daterende uit 1878. Dit is een gemeentelijk monument.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis Loowaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.