Huis Sterkenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Sterkenburg
Huis Sterkenburg in 1905
Locatie Wamel
Algemeen
Huidige functie woonwijk
Gebouwd in 15e eeuw
Gesloopt in 1907
Huis Sterkenburg te Wamel (1786)

Het Huis Sterkenburg of Millincskamer was een kasteel in het Nederlandse dorp Wamel, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel zal in de 15e eeuw zijn gebouwd, waarschijnlijk door een lid van het geslacht Millinc. Hierdoor werd het kasteel ook wel aangeduid als Millincskamer. De naam Sterkenburg houdt waarschijnlijk verband met het 16e-eeuwse geslacht Sterkenburg uit Tiel.

In 1689 kocht belastingpachter Jacob de Breff het huis aan. Hij liet het verbouwen. Jacob en zijn vrouw Marie van de Poll lieten het in 1729 na aan hun dochter Maria Apollonia en zij gaf het huis de naam Sterkenburg. Zij trouwde in 1732 met Joost Balthasar Anton van Grotenhuis. De katholieke familie Van Grotenhuis richtte op Sterkenburg een eigen kapel in. De laatste eigenaar uit deze familie, Ernest van Grotenhuis van Onstein, heeft het huis Sterkenburg verkocht aan burgemeester Nicolaas H. de Ridder.

In de 19e eeuw volgde een verbouwing en modernisering van het kasteel.

Cornelis Post, Dijkgraaf van Polderdistrict Maas en Waal (1568-1944), was de laatste eigenaar van Sterkenburg. Hij overleed in 1889, waarna het huis leeg kwam te staan. Zijn erfgenamen lieten het kasteel in 1907 afbreken en verkochten de grond aan de gemeente Wamel. .

Anno 2022 bevindt zich op de voormalige kasteellocatie een woonwijk. De straatnamen G.M. Poststraat, Kasteelstraat en Sterkenburg in Wamel herinneren aan de locatie van het kasteel.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Een tekening uit 1786 van Hendrik Tavenier laat een omgracht huis zien dat bestaat uit twee haakse vleugels van twee woonlagen met een schilddak. Tegen het huis staan diverse aanbouwen, waardoor het kasteel een H-vormig grondplan heeft gekregen. Op de L-vormige omgrachte voorburcht staat een bouwhuis en zijn tuinen aangelegd.

Foto’s uit 1905 tonen eveneens een omgracht kasteel, bestaande uit twee door schilddaken gedekte vleugels die haaks op elkaar staan en zo een L-vorm creëren. Het huis is deels onderkelderd. Het kasteelterrein is omgeven door een keermuur en aan de noordzijde zijn in die keermuur nog de restanten van een halfronde muurtoren te zien.

Zie de categorie Kasteel Sterkenburg (Wamel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.