Huis Woudenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Woudenberg
Locatie Geestdorp
Algemeen
Eigenaar Elias van Woudenberg
Huidige functie verdwenen; boerderij
Gebouwd in eind 14e eeuw
Gesloopt in onbekend

Het Huis Woudenberg was een kasteel in de Nederlandse buurtschap Geestdorp, provincie Utrecht. Van het kasteel is alleen een deel van de gracht behouden gebleven.

Het kasteel is vermoedelijk eind 14e eeuw gesticht door Elias van Woudenberg. Hij heeft in 1376 het kasteel van Woerden bezet gehouden namens Albrecht, graaf van Holland. Elias was een telg uit de familie Van Woudenberg, die afkomstig was uit het oosten van het Sticht Utrecht. Elias trouwde met Rixa van Polanen, dochter van Gerrit van Polanen en Lutgard van Wulvenhorst, en vestigde zich op het kasteel in Geestdorp. Volgens een melding uit 1415 had het echtpaar twee zonen: Jan en Herbaren. Een van hen zal het Huis Woudenberg hebben geërfd.

Het is onbekend wanneer het kasteel is verdwenen. Een landkaart uit 1770 vermeldt een omgracht huis, met daarbij de toelichting dat het om ‘eertijds het huis Geestdorp’ gaat. Dit zal dan waarschijnlijk het Huis Woudenberg betreffen.

Op de voormalige kasteellocatie staat een boerderij met de naam Woudenberg. Rondom de boerderij liggen restanten van de slotgracht; de voorzijde van de gracht is gedempt wegens de verbreding van de weg.