Huis te Groesbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Groesbeek
Het Huis te Groesbeek op een kaart uit 1570.
Locatie Groesbeek
Algemeen
Eigenaar heren van Groesbeek
Gebouwd in rond 1555
Gesloopt in vóór 1768
Het Huis te Groesboek (‘Casteel’) met zijn vijvers, op een kaart uit 1769.

Het Huis te Groesbeek was een kasteel in het Nederlandse dorp Groesbeek, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1555 werd op de locatie van het 10e-eeuwse rijkshof het Huis te Groesbeek gesticht, waarschijnlijk door Johan van Groesbeek. De heren van Groesbeek beschikten overigens al eerder over een kasteel in Groesbeek: rond 1265 hadden zij ten oosten van de koninklijke rijkshof een drietal woontorens gebouwd, waarvan de laatste eind 14e/begin 15e eeuw is afgebroken.

Het Huis te Groesbeek was al weer verdwenen toen de Rekenkamer van Gelre in 1768 de heerlijkheid Groesbeek - en dus ook het kasteelterrein - aankocht. Op het voormalige kasteelterrein werd in 1770 een woonhuis gebouwd voor de rentmeester. Dit huis werd in 1990 gesloopt, waarna er nieuwbouwwoningen verrezen.

In 1990 vond archeologisch onderzoek plaats waarbij restanten van de 10e-eeuwse rijkshof en het 16e-eeuwse kasteel zijn aangetroffen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel bestond uit een hoofdburcht met aan de westzijde een voorburcht. Het geheel was omgeven door grachten die werden gevoed door de Groesbeek. Aan de oostzijde van het kasteel lagen vijvers. Op een kaart uit 1570 staat het kasteel ingetekend en heeft dan een woonvleugel en een traptoren met helmdak. Uit een kaart van 1770 zou naar voren komen dat het kasteel aan de westzijde 35 meter breed was en twee vierkante hoektorens had.

Het grachtenstelsel was nog zichtbaar op de kadastrale kaart van 1820.