Huis te Winssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Winssen
Het Huis te Winssen in 1732
Locatie Winssen
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in 1815

Het Huis te Winssen was een kasteel in het Nederlandse dorp Winssen, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is waarschijnlijk in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd door leden van het geslacht Van Winssen. Deze familie was overigens al sinds de 12e eeuw actief in deze omgeving.

Begin 16e eeuw nam de familie Van Gendt het kasteel over. Eigenaar Klaes van Gendt trouwde met Anna van Stepraedt en hij liet in het tweede kwart van de 16e eeuw verbeteringen uitvoeren aan het kasteel.

In 1584 hielden Spaanse soldaten het kasteel bezet. Troepen uit Nijmegen beschoten het kasteel en wisten de Spaanse bezetting te verjagen, waarna de Nijmegenaren het kasteel leegplunderden en in brand staken en de voorburcht verwoestten. Het kasteel werd nadien weer hersteld, waarschijnlijk door de kleinzoon van Klaes, die eveneens Klaes heette.

Rond 1732 was het Huis te Winssen in eigendom van Karl J.F. van Romberg. Na hem volgde de familie Van Stepraedt.

De laatste eigenaar was Clemens August von Nagel Doornick. Hij liet het kasteel rond 1815 slopen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Uit twee tekeningen van Cornelis Pronk (1732) blijkt dat het Huis te Winssen een omgracht kasteel was met een ronde en een vierkante toren. Het hoge middendeel met trapgevels en de vierkante toren zullen het oudste deel zijn en uit de tweede helft van de 14e eeuw stammen. De ronde toren en overige vleugels zijn dan eind 15e/begin 16e eeuw toegevoegd. Hierna is de binnenplaats nog volgebouwd met lagere bouwdelen.