Huis van Leyden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis van Leyden
Huis van Leyden
Huis van Leyden
Locatie Rapenburg 48, Leiden
Oorspr. functie Woonhuis
Huidig gebruik Schoolgebouw
Bouw gereed 1640
Bouwstijl Classicistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 25550
Architect Arent van 's-Gravesande
Eigenaar Gemeente Leiden
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis van Leyden is het stamhuis van de familie Van Leyden van Leeuwen, die hier van 1665 tot 1791 woonde. Het huis is gelegen aan het Rapenburg 48 in de Nederlandse stad Leiden.

Historie[bewerken]

Voor de totstandkoming van het Huis van Leyden stond op deze plek een woonhuis dat in bezit was van de universiteit, die het verhuurde aan de bekende hoogleraar Jacobus Arminius. Toen deze in 1609 stierf, mochten zijn vrouw en kinderen er tijdelijk blijven wonen. Vervolgens nam Antonius Walaeus hier in 1619 zijn intrek, toen hij in Leiden tot hoogleraar in de theologie werd benoemd. Walaeus woonde hier met zijn vrouw, zes kinderen en verschillende studenten. Vanuit zijn woning had Walaeus uitzicht op het Pieterskerkhof.[1]

Het Huis van Leyden is in 1640 gebouwd naar plannen van Arent van 's-Gravesande met een brede gevel in classicistische stijl met een imposante ionische orde, waarbij de pilasters vanaf een laag basement over twee bouwlagen doorlopen. De gevel bestaat uit geverfde zandsteen met festoenen boven de vensters. De hardstenen verhoogde deurstoep is voorzien van een gesmeed ijzeren leuning.

Het gebouw bestaat tegenwoordig uit drie delen: het woonhuis uit de 17e eeuw aan het Rapenburg, een tussenstuk uit de 18de eeuw en een gedeelte uit de 20e eeuw aan het Pieterskerkhof 4a. Dat laatste deel bestaat uit een sportzaal.

Nadat het huis zijn functie als woonhuis verloor is het onder meer in gebruik geweest als schoolgebouw, inloophuis psychiatrie, en sportschool. In 1940 werd het familiewapen van Leyden van Leeuwen boven het bordes van wat toen een schoolgebouw was gerestaureerd op gezamenlijke kosten van het R.K. Schoolbestuur en de Historische vereniging Oud Leiden. Het grondig schoonmaken en in juiste kleuren brengen van het wapenschild geschiedde door kunstschilder Gerh. Jansen.[2] Op een later moment is het wapenschild echter weer in één kleur overgeschilderd gelijk aan de overige geveldecoratie.

Het pand is eigendom van de gemeente Leiden. In 2012 werd bekend dat het gebouw zal worden omgebouwd tot een viersterrenhotel met 76 kamers, waaronder zes appartementen en vier suites. Het pand wordt verkocht aan ontwikkelaar Hillgate Properties, onder voorwaarde dat er ook daadwerkelijk een hotel verschijnt.[3] De verbouwing zou volgens planning eind 2012 beginnen en het hotel zou openen in 2014.[4] In januari 2014 werd bekend dat de gemeente de overeenkomst met de ontwikkelaar heeft opgezegd, omdat die nog steeds geen geldige bouwvergunning zou hebben aangevraagd.[5]

Galerij[bewerken]