Huis van Saoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis van Saoed
Huis van Saoed
Stamvader Mohammed bin Saoed
Familiehoofd Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed
Etniciteit Arabisch
Titels

Koning van Saoedi-Arabië
Bewaarder van de twee Heilige Moskeeën

Het Huis van Saoed of de Dynastie van Saoed (de spelling Saud komt ook veel voor) (Arabisch: ‏آل سعود‎, Āl Saʿūd) is tegenwoordig de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Vóór het vestigen van het huidige Saoedi-Arabië, hebben ook al twee rijken bestaan onder de Saoedi's.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het Huis van Saoed begint halverwege de 18e eeuw met Mohammed bin Saoed, of eigenlijk zijn vader Saoed bin Mohammed bin Mukrin. Mohammed bin Saoed was het hoofd van een lokale stam uit de stad Al-Diriyah. Hij ging een alliantie aan met de puriteins-islamitische geestelijke Mohammed ibn Abdul-Wahhab en gesteund door diens religie, die teruggreep naar de eerste jaren van de islam, veroverden ze een groot deel van het Arabisch Schiereiland.

In 1818 werd het Eerste Saoedische Rijk echter door het Ottomaanse Rijk verslagen.

Enkele jaren daarna werd het Tweede Saoedische Rijk gesticht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog veranderde het Midden-Oosten ingrijpend. Het Verenigd Koninkrijk steunde de leider van de stam der Hasjemieten, Hoessein ibn Ali en zij vedreven gezamenlijk de Ottomanen uit Arabië. Hoessein eiste daarna het leiderschap over het Arabisch Schiereiland op, maar dit werd niet geaccepteerd door Abdoel Aziz al Saoed. Al Saoed versloeg de Hasjemieten uiteindelijk in 1924 en riep zichzelf uit tot leider der Arabieren. In 1932 stichtte hij het huidige koninkrijk Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië en Liechtenstein zijn de enige twee landen ter wereld die naar de regerende familie zijn genoemd.

Hoofden van het Huis van Saoed[bewerken]

Stamboom van het Huis van Saoed

Eerste Saoedische Rijk[bewerken]

Tweede Saoedische Rijk[bewerken]

Saoedi-Arabië[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]