Huisartsenpost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een huisartsenpost of dokterswacht is een regionaal centrum waar meerdere artsen samenwerken buiten de normale praktijktijden.

Eind jaren negentig was er een crisis in de huisartsenwereld. De overbelasting van de diensten buiten kantooruren werd toen extra zwaar gevoeld en men zocht naar een oplossing en vond die door de grootschalige huisartsenposten op te richten. De huisartsen hebben meer hulppersoneel en betere faciliteiten dan in de vroegere situatie, waarin dienst gedaan werd vanuit het woonhuis of de eigen praktijk.

De huisartsenpost is te consulteren bij een medisch probleem dat niet kan wachten tot de volgende werkdag. Belangrijk is dat eerst de huisartsenpost wordt gebeld. Een assistent(e) zal dan de hulpvraag beoordelen en een prioriteit toekennen. Deze triage heeft als doel dat elke hulpvraag op tijd en op maat wordt afgehandeld. De assistent(e) kan onder supervisie van de huisarts zelf een advies geven, geruststellen of de hulpvraag doorgeven aan de huisarts voor een telefonisch advies, consult of visite.

Tegenwoordig zijn veel huisartsenposten uitgerust met een speciale visite-auto, voorzien van ambulancestriping en met chauffeur. Deze dient om de arts te ondersteunen tijdens zijn (spoed)visites. Vaak zijn deze auto's uitgerust met professionele medische apparatuur, zoals zuurstof, AED (automatische externe defibrillator) en een uitgebreide verzameling medicamenten, zodat snel en deskundig eerste hulp kan worden verleend.