Huisduinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huisduinen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Huisduinen
Huisduinen
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Den Helder Den Helder
Coördinaten 52° 57′ NB, 4° 44′ OL
Algemeen
Inwoners ca 500
Detailkaart
Map NL - Den Helder - Huisduinen.png
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Huisduinen is een dorp in de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De badplaats Huisduinen ligt ten westen van Den Helder. Het dorp ligt net ten noorden van De Grafelijkheidsduinen, ten zuiden daarvan liggen de natuurgebieden De Donkere Duinen en Mariëndal.

Geschiedenis[bewerken]

Huisduinen is in het begin van de 8e eeuw ontstaan. Huisduinen heette toen nog Hosdinium of Husdinium en wat later werd de plaats Husiduna genaamd. Eerst lag Husdine (huisduin) op het vasteland. Door stormen werd het een tijdje een eiland, maar rond het jaar 1000 lag het weer vast aan het land. Echter in de 12e eeuw na enkele stevige stormen in het gebied ontstonden allerlei eilanden. Huisduinen lag op een vrij groot eiland en, zoals de naam al aangaf, in de duinen, zij het niet direct aan zee zoals nu. Er lagen nog grote duinen en een strand voor Huisduinen. Deze werden in loop van tijd langzaam afgekalfd. Een groter probleem was dat bij heviger stormen hele happen werden weggeslagen.

Het dorpsplein van Huisduinen

Op een gegeven moment besloot men om net achter die duinen dijken aan te leggen, om het gebied daarachter beter te kunnen beschermen. Dit bleek een goede zet; in 1552 sloeg bij een vloed een groot stuk van de duinen weg en lag Huisduinen plotseling bijna aan zee. Slechts een stukje duinen bleef ervoor liggen. Echter in 1570 bleken de dijken niet bestand tegen de Allerheiligenvloed. Huisduinen verloor bijna 100 van de 112 huizen die er stonden, waaronder ook de eerste kerk. Daarna moest Huisduinen bijna helemaal opnieuw worden opgebouwd, meer ten oosten van de oude kern. Door de aanleg van de dijk, Oldenbarneveldsdijk, in 1610 werd het eiland vastgelegd aan het vasteland, maar in 1666 werden de dijken doorbroken en moest men iets meer landinwaarts de huidige Zanddijk aanleggen.

Huisduinen
Huisduinen

Bezienswaardigheden[bewerken]

Naast het strand, duinen en natuur is Huisduinen vooral bekend van Fort Kijkduin. Het fort, daterend van 1811, is onderdeel van de Stelling Den Helder, een verdedigingslinie die werd gebouwd onder Napoleon. Het fort is tegenwoordig een museum, dat de geschiedenis vertelt van de periode dat het een fort was. In het fort bevindt zich ook een Noordzee-aquarium.

Net ten noorden van Fort Kijkduin staat vuurtoren De Lange Jaap die dateert uit 1878. Het is de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa. Uniek is dat de hele vuurtoren is opgebouwd uit gietijzeren platen en daardoor erg zwaar is. Bij storm zwenkt de top van de toren ca. 1 meter uit. De ontwerper van de vuurtoren was Q. Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen.

De kerk van Huisduinen dateert uit de 17e eeuw.

Openbaar vervoer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Den Helder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot en met 2011 reed buslijn 135 vanaf Huisduinen naar Hoorn. Vanaf december 2011 rijdt deze vanaf station Den Helder naar Hoorn en is er dus geen vaste buslijn naar Huisduinen meer. In de zomermaanden rijdt de Kustbus (lijn 851) vanaf station Den Helder via het Gemini Ziekenhuis en Huisduinen richting Petten.

Zie ook[bewerken]