Huisstof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stof op een speaker
Stofpluis
Huidschilfers

Huisstof is de meest voorkomende vorm van stof.

Samenstelling[bewerken]

Huisstof is een verzameling van vaste deeltjes in de lucht van woningen. Huisstof kan zijn samengesteld uit dode menselijke en dierlijke cellen (huidschilfers), as (van tabaksproducten), vezels, pollen enz.

De samenstelling van huisstof is sterk afhankelijk van de locatie waar een woonhuis zich op de wereld bevindt. Uit analyse blijkt dat de meest gebruikelijke samenstelling bestaat uit schilfertjes van dierenhuid, zand, uitwerpselen van insecten en gewoon vuil bestaat. Per dag verliest het menselijk lichaam een grote hoeveelheid van deze schilfers. Huisstofmijten voeden zich met deze huidschilfers. Een mens produceert per dag voldoende huidschilfers om een miljoen mijten te voeden.[1]

Huisstof kan bestaan uit:

Een bekend broodjeaapverhaal is dat huisstof voor het grootste gedeelte uit huidschilfers zou bestaan. Dit is echter niet waar. Weliswaar verliest een mens dagelijks veel dode huidcellen, maar het merendeel daarvan spoelt weg met het badwater of wordt opgegeten door huismijten.

Luchtkwaliteit[bewerken]

Huisstof zweeft door de lucht in een woning en draagt daardoor bij aan de luchtkwaliteit binnen. Door het niveau van huisstof tot een minimum te beperken verbetert de luchtkwaliteit en wordt de kans op astma en allergieën kleiner.

Allergie voor huisstof[bewerken]

Stofallergieën zoals chronische aandoeningen aan de luchtwegen en astma kunnen ontwikkeld worden bij een overmatige blootstelling aan stof. Het grootste risico op een stofallergie komt echter niet uit het huisstof zelf, maar uit de huisstofmijt en andere microscopische organismen die zich voeden met stof. Het zijn de uitwerpselen van deze organismen die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Verwijderen van huisstof[bewerken]

Huisstof komt terecht in de lucht, zweeft daar enige tijd en daalt ten slotte neer op meubels, in gordijnen en vitrage, en op de vloer. Voor het droog verwijderen van huisstof bestaan verschillende hulpmiddelen, voor gebruik bij meubelen:

Voor gebruik op een vloer:

Voor gebruik in een computer:

Huisstof kan ook nat verwijderd worden. Voor een vloer gebruikt met dan een dweil al dan niet met een luiwagen of een mopzwabber, voor meubelen natgemaakte vaatdoekjes. Vitrage moet worden gewassen om het huisstof te verwijderen. Materialen als metaal, glas en gelakt hout zijn goed bestand tegen wat vocht. Meubels die zijn gemaakt van traditionele materialen, bijvoorbeeld gepolitoerd hout en met boenwas behandeld hout, kunnen beter met een gewone stofdoek worden afgeveegd.[bron?] Stoffige oppervlakken moeten echter eerst droog afgenomen worden, voordat ze eventueel nat of vochtig worden afgenomen. Meteen nat afnemen leidt tot het vastplakken van stof.[bron?]

Het afnemen van stof van horizontale oppervlakken (m.n. meubels) heet afstoffen.

Voor het verwijderen van stof in een computer gebruikt men een microvezeldoekje en een spuitbus met perslucht om een optimaal resultaat te garanderen.[2]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek huisstof in het WikiWoordenboek op.