Huisstofmijt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huisstofmijt
Huisstofmijt
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Acarina (Mijten)
Familie: Pyroglyphidae
Geslacht: Dermatophagoides
Soort
Dermatophagoides pteronyssinus
Trouessart, 1897
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ongeveer 0,3 mm) mijt. De huismijt is een spinachtige en heeft acht poten. In Europa is er ook de soort Euroglyphus maynei. De levensduur van een huismijt is 2 à 3 maanden. Een huismijt heeft 3 à 4 weken nodig om van een eitje op te groeien tot een volwassen huismijt.

Leefomstandigheden van de huisstofmijt[bewerken]

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, dus in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. De maximale grens waarop de huismijt nog kan bestaan ligt rond de 1300 meter, daarboven wordt in Europa de lucht te droog. Ideale omstandigheden voor de huismijt zijn temperaturen tussen de 20-30º Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 60-80%. Huismijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huismijten kunnen niet tegen direct zonlicht en leven daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huismijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussen en stoffen van meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huismijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt. Huismijten komen ook voor op beschimmelde muren en in tapijt.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 5 tot 10% van de mensen een huisstofmijtallergie.[1][bron?]

Bestrijding van de huisstofmijt[bewerken]

Huisstofmijt heeft drie zaken nodig om te kunnen leven: een (donkere) plek om te wonen, eten (huidschilfers) en vocht (uit de lucht). De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt zijn:

1) Het beperken van de leefruimte van de huisstofmijt. Denk hierbij aan vloeren met glad oppervlak, meubels met glad oppervlak, speciale hoezen om matrassen, kussens en dekbedden. Regelmatig reinigen van beddengoed en knuffels op 60° Celsius in de wasmachine. De huisstofmijt kan die temperatuur niet overleven, ook worden de huidschilfers waarvan de huismijt leeft verwijderd. Naast het wassen op 60° C kun je knuffels ook op -18 °C voor een week in een plastic zak in de vriezer stoppen. De huismijt gaat dood, de allergenen zijn dan echter nog steeds aanwezig!

2) Het opruimen van voedsel voor de huismijt. Stofzuig regelmatig met een stofzuiger met HEPA-filter om verspreiding van de huismijt te voorkomen.

3) De effectiefste maatregel lijkt het beperken van het vochtniveau in huis. Een huismijt kan zich onder een relatief vochtigheidsniveau van 45% niet voortplanten. Bij een relatieve luchtvochtigheid onder de 40% sterft de huismijt binnen enkele dagen. Door het huis regelmatig te luchten (zodat vocht het huis verlaat) en goed te stoken kan een droog binnenklimaat gecreëerd worden. De herfst is het ideale seizoen voor de huismijt door het hoge vochtigheid en het vaak nog beperkte stoken waardoor de omgeving van de huismijt erg vochtig wordt. In de winter als het buiten vriest kan men door goed stoken en luchten het vochtniveau binnenshuis onder de 40% krijgen. In de winter is het mogelijk een huis huismijtvrij te krijgen. Aanvullende maatregelen zijn daarbij wel nodig: zorg voor een goede vochtafvoer van de badkamer naar buiten (houd de deur naar de badkamer dicht), laat een dekbed opengeslagen liggen zodat een matras zijn vocht optimaal kwijt kan, voorkom andere vochtbronnen in huis zoals drogende was, slechte afvoer bij het fornuis enzovoorts

Als laatste optie kan men materialen met voor huismijt dodelijke stoffen inspuiten of bewerken. In Nederland zijn veel effectieve stoffen echter bij wet verboden.

Zie ook[bewerken]