Huiszebraspin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huiszebraspin
Vrouwtje met prooi.
Vrouwtje met prooi.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Araneae (Spinnen)
Familie: Salticidae (Springspinnen)
Geslacht: Salticus
Soort
Salticus scenicus
(Clerck, 1757[1])
Afbeeldingen Huiszebraspin op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Huiszebraspin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De huiszebraspin, ook wel zebraspringspin of harlekijntje (Salticus scenicus) komt voor in het Holarctisch gebied, inclusief België[2] en Nederland,[3][4] en kan op zonnige dagen op vrijwel iedere buitenmuur worden aangetroffen, zelfs in de winter. Bij bedekt weer houden ze zich meer schuil in spleten. Dit spinnetje (5-7 mm) jaagt op het gezicht en is een goede springer die de prooi bespringt van enige centimeters.

Ze hebben vier paar ogen waarvan enkele zeer goed zijn ontwikkeld, waarmee zebraspinnen binoculair zien om afstand te schatten, maar ook vormen en kleuren waar kunnen nemen, ze jagen zelfs in de volle zon. De ogen zijn gebouwd als een telelens en hebben een beweeglijke retina zodat de spin zijn gezichtshoek kan veranderen zonder de ogen te bewegen (dat kan verder geen enkele spin). Vooral de voor-middenogen zijn sterk ontwikkeld. De mannetjes hebben sterk vergrote cheliceren (gifkaken) (afbeelding) die een rol spelen bij de balts.

Zebraspinnen maken geen web maar zekeren zich tijdens de jacht wel met een gesponnen draad waar ze aan blijven hangen als ze vallen. Ze nemen bladluizen en andere kleine prooien die met een pincet worden aangeboden graag aan.

Mannetje met vergrote cheliceren. (Foto E. van Herk)
Salticus scenicus-f.jpg