Huize Damiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huize Damiaan

Huize Damiaan is een voormalig klooster gelegen nabij het plaatsje Simpelveld in Limburg. Het is vernoemd naar pater Damiaan, een door de paus heilig verklaarde Belg uit Brabant.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zicht op Huize Damiaan van bij het viaduct

In 1892 besloten volgelingen van pater Damiaan een klooster te stichten om er kandidaat-missionarissen op te leiden. Er werd eerst een Damiaan Instituut opgericht in Aerdenhout in België. Er kwamen echter dusdanig veel aanmeldingen voor de opleiding vanuit Duitsland, dat besloten werd een nieuw klooster te bouwen. Na wat omwegen kwam men bij Simpelveld uit.

De grondvesten van het klooster bestonden uit een boerderijtje, dat in 1896 werd aangekocht, in datzelfde jaar werd ook de eerste steen gelegd. Tot aan 1927 werd er ge- en verbouwd. Tot aan 1991 werd het gebouw gebruikt voor religieuze doeleinden.

In 1991 kwam het klooster in particulaire handen, met het doel het klooster te behouden voor het nageslacht en het commercieel te exploiteren om kosten te dekken. Het gebouw werd vervolgens tot het faillissement in 2014 commercieel geëxploiteerd als groepsaccommodatie.[2]

Renovatie en herbestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 20e eeuw werd het gebouw gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de tijd. In 2016 zal de Butler Academy, thans nog gehuisvest in kasteel Oost in Valkenburg, zich in het voormalige klooster vestigen.