Huize Duinrell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huize Duinrell
Het huis in 1967
Het huis in 1967
Locatie Wassenaar
Algemeen
Kasteeltype Buitenhuis
Gebouwd in 1682
Gesloopt in 1986
Monumentale status gesloopt

Huize Duinrell was een landhuis in de Nederlandse plaats Wassenaar. Zoals de naam al zegt stond het huis op het landgoed van het huidige attractiepark Duinrell.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen 1681 en 1682 werd huis Duinrell gebouwd als buitenhuis in opdracht van Cornelis de Jonge van Ellemeet. Om het buitenhuis heen lagen een aantal tuinen met vijvers, plantsoenen, fonteinen en hagen. Aan de overige zijden van de tuin lagen zogeheten "bosweiden". Aan de zijkanten bestonden deze uit sterrenbossen en aan de achterzijde lag een beukenbos.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleven de eigenaren van Duinrell in het huis wonen. Door de jaren heen werd het huis steeds uitgebreid, waarvan in de negentiende eeuw het huis het meeste werd uitgebreid. In 1935 werd het landgoed om fiscale redenen opengesteld voor publiek, maar men kon het huis niet bezoeken. In de Tweede Wereldoorlog leek het er op dat de eigenaren, een lid van de familie Van Pallandt die getrouwd was met een lid van de familie Van Zuylen van Nijevelt, het huis konden blijven bewonen, maar zij moesten in 1942 het huis verlaten ten behoeve van de Duitse bezetters. De familie bleef op het landgoed wonen, in boerderij Oud-Duinrell; het huis werd verhuurd aan dr. dr. Friedrich Wimmer, Generalkommissar für Verwaltung und Justiz en tweede man na Arthur Seyss-Inquart tijdens de Duitse bezetting. In 1943 werd het gebied te gevaarlijk en vertrokken de Wimmers en nam de SS bezit van het huis.

Na de Tweede Wereldoorlog keerde de familie niet meer terug naar het huis maar ging het huis verhuren, onder andere aan Paul Citroen. In 1986 werd het huis afgebroken. De afbraak kwam er vanwege het achterstallig onderhoud, de kostbaarheid van renovatie en de angst dat het huis rijksmonument zou worden. Duinrell probeerde aanvankelijk het huis nog een bestemming te geven als attractie (spookkasteel), wat uiteindelijk te duur bleek. Van het huis zijn nog alle meubels, deuren, schilderijen en zelfs de schouw bewaard gebleven. Tegenwoordig bevinden deze zich in de boerderij. Van het exterieur is alleen het dak van de toren nog bewaard gebleven, tegenwoordig bevindt deze zich bij de ingang van Rick's Fun Factory. Er zijn geen plannen voor de herbouw van het huis.