Huizer Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Huizer Museum Het Schoutenhuis)
Huizer Museum
2014
Locatie Huizen, Noord-Holland
Type Historisch / Kunst
Thema lokale geschiedenis
Opgericht 1994
Personen
Directeur Nienke de Wit[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Huizer Museum in de Noord-Hollandse plaats Huizen is een cultuurhistorisch museum. Het is ondergebracht in het 'Schouten- of 'Regthuis', een historisch pand aan de Achterbaan te Huizen.

Schoutenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Schoutenhuis uit de zeventiende eeuw was oorspronkelijk het voorhuis van een boerderij aan de rand van de historische Vissersbuurt. In de negentiende eeuw vond een verbouwing plaats waarbij het pand werd verhoogd. Een deel van het voorhuis diende als vergaderplaats van de gemeente en behoorde tot de woning van de schout van Huizen In 1920 werd het pand verbouwd tot twee woon- winkelpanden. Het werd in 1994 gesloopt en herbouwd in negentiende-eeuwse stijl. Het kreeg toen een museumfunctie.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum wordt de geschiedenis van Huizen in beeld gebracht. Tevens is er ruimte voor hedendaagse kunst. Tot de collectie behoort een tegeltableau van Potterie De Driehoek dat bij de sloop van de fabriek bewaard gebleven is.

Huizer Kring[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum is het archief van de Historische Kring Huizen ondergebracht. Deze kring werd in 1979 opgericht met als doel verleden en heden van Huizen te documenteren.