Huizingalezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huizingaleizing
Gehouden in Leiden
Organisator Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en Elsevier
Eerste editie 1972
Edities
Vorige editie 2022
Volgende editie 2023
Officiële website
Plaquette ter herinnering aan J. Huizinga in het Leidse Instituut voor Geschiedenis

De Huizingalezing, officieel de Johan Huizinga-lezing, is een jaarlijkse lezing in Nederland over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp. De Huizingalezing wordt wel aangeduid als "de moeder van alle lezingen" en is genoemd naar de historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945). De lezing wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (MNL) en Elsevier (tot 2013:NRC-Handelsblad). Sinds 2011 wordt er een toegangsprijs gevraagd. In beginsel wordt afwisselend een Nederlands en een buitenlands geleerde uitgenodigd de lezing te houden over een vrij te kiezen onderwerp in de geest van de naamgever. In 2014, 2015, 2017 en 2018 gaf een co-referent een eerste reactie op de lezing. In 2020 werd de spreker na afloop geïnterviewd door twee studenten.

De lezing wordt sinds 1972 eenmaal per jaar gehouden in december en vindt plaats in de Pieterskerk te Leiden. In de begintijd hebben de lezingen een paar keer plaatsgevonden op een andere locatie in Leiden.

Lezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een complete lijst met de sprekers vanaf het begin van de Huizingalezing in 1972. De titel van de lezing is toegevoegd in cursief. Bij de lezingen van de buitenlandse sprekers is de Nederlandse vertaling tussen haken erachter geplaatst als de vertaling in enigerlei vorm ook daadwerkelijk is uitgegeven.