Hulhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hulhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hulhuizen (Gelderland)
Hulhuizen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lingewaard Lingewaard
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 59′ OL
Woonplaats (BAG) Gendt
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hulhuizen is een buurtschap in de Gelderse plaats Gendt. Het ligt in landstreek de Betuwe, en valt onder de gemeente Lingewaard. De buurtschap wordt omsloten door het dorp Doornenburg en de rivier de Waal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Historische kaart van Pruisische enclaves

Hulhuizen is niet altijd een buurtschap geweest. Op kaarten uit 1608 is Hulhuizen nog een compleet dorp met een kerk en een kasteel. In de loop van de 17e en 18e eeuw werd dit dorp echter door wijzigingen in de loop van de rivier steeds meer bedreigd. In 1707 is het tijdens hoogwater volledig verwoest. Ondanks de herbouw werd de nederzetting niet meer dan een gehucht.[1] Hulhuizen behoorde net als een aantal andere gebieden in de regio (zoals Leuth, Kekerdom en Rijnwaarden) tot de Pruisische enclaves; deze werden na de onderhandelingen tijdens het Congres van Wenen op 1 maart 1817 overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden.

In 1844 werd de katholieke kerk van Hulhuizen afgebroken. Er heeft jarenlang een processie plaatsgevonden die de Hulhuizer Omdracht werd genoemd. Op de plaats van het priesterkoor werd een kleine kapel gebouwd.[2] Deze kapel is in 1961 gesloopt. Het oude altaar is nog wel te bezichtigen en bevindt zich op Camping Waalstrand. In 1998 en 1999 werd er een replica van de afgebroken kapel van Hulhuizen gebouwd. Deze huidige Mariakapel staat aan de Munnikhofsestraat. Rond 1900 vonden de bewoners van Hulhuizen hun bestaan hoofdzakelijk in de riviervisserij, er woonden indertijd ruim dertig riviervissers.

Hulhuizen heeft in de loop der eeuwen onder een Duits (Kleef en Pruisen), Frans en Nederlands bestuur gestaan. Na de overdracht aan het het Koninkrijk der Nederlanden in 1817 werd Hulhuizen ingedeeld bij de (voormalige) gemeente Gendt. Op 1 januari 2001 vormden de voormalige gemeentes Gendt, Huissen en Bemmel een nieuwe fusiegemeente: Lingewaard.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hulhuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.