Huls (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huls
De Huls
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Huls (Limburg)
Huls
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Simpelveld Simpelveld
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2012)
600
Overig
Postcode 6369 (Simpelveld)
Netnummer 045
Foto's
Uitzicht op Simpelveld, Bocholtz en Duitsland vanaf de Huls
Uitzicht op Simpelveld, Bocholtz en Duitsland vanaf de Huls
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Huls (Limburgs: De Huls) is een gehucht behorende tot de gemeente Simpelveld, in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg.

Het gehucht ligt boven op een heuvel gezien vanuit het dorp Simpelveld die de Huls wordt genoemd en onderdeel is van het Plateau van Ubachsberg. In de volksmond zegt men daardoor meestal "op de Huls" (óppen Huls) als men "in Huls" bedoelt. Ten noordoosten van Huls ligt de Keverberg met daarop de Groeve De Keverberg en Hoeve Keverberg. Ten noordwesten van Huls begint het Droogdal de Dael in te snijden in het plateau. Westelijk van het plaatsje ligt de Vrouweheide, een heuvel waarvan men vroeger dacht dat dit het hoogste punt van Nederland was doordat het werkelijke hoogste punt, de Vaalserberg, vanaf de heuveltop lager lijkt te liggen. Dat komt omdat de Hoge Venen op de achtergrond op gelijke hoogte lijken te liggen. Een miljoen jaar geleden stroomde de Maas nog door Simpelveld. Gedurende de overstroming van deze rivier waren de Huls en de Vrouweheide nog als eilanden zichtbaar.

Tegen de helling is een woonwijk gebouwd die genoemd is naar het gehucht, het Hulsveld. Vanuit Simpelveld slingeren twee wegen tegen de helling op naar de Huls; zij hebben een maximaal stijgingspercentage van 11%. Bovenaan de klim komen de twee wegen samen en vanaf hier begint de Huls.

In het gehucht wonen circa 600 inwoners. De bebouwing bestaat uit één weg met enkele zijstraatjes waarvan de meeste doodlopen of naar het buitengebied leiden. In 1955 is wegens de grote groei van Simpelveld in Huls een kleine hulpkerk gebouwd voor de parochie van Simpelveld, de Jozef Arbeiderkerk. Deze zaalkerk was geheel opgetrokken uit baksteen. Het was het hoogst gelegen kerkgebouw van Nederland (ongeveer 216 meter). In februari 2018 is de kerk gesloopt.

Panoramauitzicht tussen Huls en Vrouweheide