Hulsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hulsberg
Hölsberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Hulsberg
(Details)
Hulsberg
Hulsberg
Situering
Provincie Limburg
Gemeente gemeente Nuth
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 51′ OL
Algemeen
Inwoners (01-01-2014) 4055
Foto's
Kerk op Kerkheuvel
Kerk op Kerkheuvel
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hulsberg (Limburgs: Hölsberg) is een dorp in de gemeente Nuth in het zuiden van Limburg (Nederland). Op 1 januari 2005 woonden er 4.300 mensen. Tot 1982 was Hulsberg een zelfstandige gemeente. Bij de gemeentelijke herindeling werd de gemeente samengevoegd met Nuth. Een deel van het gebied van de voormalige gemeente Hulsberg kwam bij de gemeente Valkenburg aan de Geul en een deel ging naar Voerendaal. In 1941 was er bij een grenscorrectie al 0,96 km² (met 919 inwoners) aan de gemeente Valkenburg-Houthem toegevoegd. Hulsberg werd voor het eerst vermeld in 1147 als Hulsberga.

De kerk van Hulsberg is de Sint-Clemenskerk en is gewijd aan de heilige Clemens. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1820, maar het werd ingrijpend verbouwd en vergroot in 1908 en 1930. De glas-in-loodramen zijn gemaakt door Hans Truyen. Het orgel is gebouwd door de Maastrichtse orgelbouwers Willem Theodoor Pieter Theo Pereboom en Jean Leyser en is rond de jaarwisseling van 1871/1872 geplaatst. In het instrument is pijpwerk uit de 18e eeuw verwerkt.

Hulsberg is opgenomen in de Mergellandroute. De hoeve Wissengracht, een carréboerderij, is een rijksmonument.

Hulsberg is ook bekend van radio en televisie, dankzij de benaming van de 229,5 meter boven NAP (NAP: +128.5m) hoge zendmast "Hulsberg". Deze zendmast ligt echter niet op grondgebied van de gemeente Nuth, maar volledig op grondgebied van de gemeente Valkenburg aan de Geul. De zendmast staat in de wijk Emmaberg, op de gelijknamige heuvel.

Op maandag 22 oktober 2001 brachten kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde prinses Máxima Zorreguieta een bezoek aan Hulsberg. In de oud-Limburgse carréboerderij Wissengracht voerden zij gesprekken met deskundigen over grensoverschrijdende gezondheidszorg in de Euregio Maas-Rijn. In Limburg, dat door twee buurlanden wordt omringd, is veel vraag naar gezondheidszorgvoorzieningen over de grens.

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]