Humaan herpesvirus 8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Humaan herpesvirus 8
Symptomen
Symptomen
Taxonomische indeling
Groep: Groep I (dsDNA)
Familie: Herpesviridae
Onderfamilie: Gammaherpesvirinae
Geslacht: Rhadinovirus
Geslacht
Humaan herpesvirus 8
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Humaan herpesvirus 8 (HHV-8), ook wel Kaposi's sarcoma associated herpesvirus (KSHV) genoemd, is algemeen aanvaard als de veroorzaker van kaposisarcoom. Het kaposisarcoom (KS) werd genoemd naar de Hongaarse dermatoloog Moritz Kaposi (1837-1902), die eerst de symptomen van deze ziekte in 1872 beschreef. KS gaf bruinachtig-rood aan blauwachtig-rode gelijktijdige knobbeltjes die in koepelvormige tumors neigden te vergroten. Soortgelijke gezwellen werden gevonden in maag, strottenhoofd, lever, luchtpijp en darmen. De veroorzaker van deze vorm van kanker was in die tijd nog niet gevonden.

Historie[bewerken]

KS was historisch zeer zeldzaam en werd hoofdzakelijk gevonden bij oudere mannen van mediterrane of Afrikaanse oorsprong of in personen die een verzwakt immuunsysteem hadden, zoals na een orgaantransplantatie. KS wordt gekend als een traaggroeiende kanker, en de patiënten zouden eerder sterven met, dan door, KS. Deze vorm van KS wordt nu klassieke KS genoemd.

In de vroege jaren 1980 werd een agressievere vorm van KS gezien in de patiënten met aids. Vanaf de jaren 1980 bestudeerden de onderzoekers meer intensief deze vorm van de ziekte, in de hoop dat het de oorzaak van aids zou kunnen openbaren. In 1994, isoleerden Yuan Chang en Patrick Moore, bij de Colombia-universiteit in de stad New York, stukken viraal DNA uit KS-weefsel. De identiteit van dit DNA toonde aan dat het van een nieuw virus komt, dat tot de familie van herpesviridae behoort. Dit nieuwe geïdentificeerde virus werd humaan herpesvirus 8 (HHV-8) genoemd.

Klinische tekens[bewerken]

KS letsels ontstaan door aantasting van de intima van de bloedvaten en komen tot uiting ter hoogte van de huid als paarse knobbels. Metastase kan optreden naar lymfeklieren en ingewanden.

Epidemiologie[bewerken]

Vandaag de dag, is rond 5% van de algemene bevolking van Westelijk Europa en de V.S. besmet met HHV-8. De risicogroepen zijn homoseksuele mannen met aids en de bevolking van Centraal Afrika. Het risico dat KS zich ontwikkelt is 20.000 keer groter bij aidspatiënten dan in de rest van de bevolking, en 300 keer groter dan bij andere patiënten die een verzwakt immuunsysteem hebben. KS is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker met aids. Wegens de verhoging van het aantal aidspatiënten in Afrika is KS de vaakst gemelde vorm van kanker in sommige Afrikaanse landen geworden en neemt daarmee epidemische vormen aan. Soms is KS zelfs het eerste teken dat een patiënt aids heeft.

Virologie[bewerken]

HHV-8 is een uniek menselijk tumorvirus. Het virus heeft genen in het genoom die hoge gelijkenis hebben met humane genen, wat betekent dat deze genen waarschijnlijk een menselijke oorsprong hebben en dat het virus dit in de loop der tijd gestolen heeft om ze vervolgens op te nemen in zijn eigen virale genoom. Deze genen kunnen het virus helpen bij het ontwijken van het immuunsysteem en het veroorzaken van tumoren. Naast KS is HHV-8 ook gelinkt aan Primary Effusion Lymphoma (PEL) en Multiple Castleman's Disease (MCD).

HHV-8 behoort tot de dsDNA-virussen en is het eerste tot nu toe ontdekte humane rhadinovirus.

Externe links[bewerken]