Humberto (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Humberto
Genre Praatprogramma
Speelduur 60-90 minuten (incl. reclame)
Presentatie Humberto Tan
Vaste gasten Jaïr Ferwerda (politiek verslaggever)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Studio Artis, Amsterdam
Gerelateerde series Jinek en Beau
Productie
Producent PilotStudio
Uitzendingen
Start 10 januari 2021
Afleveringen 96 (12 december 2021)
Seizoenen 3
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4
Streamingdienst Videoland
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Humberto is een Nederlands praatprogramma van de commerciële televisiezender RTL 4, waarvan de eerste aflevering op zondag 10 januari 2021 werd uitgezonden.[1] Het programma wordt gepresenteerd door Humberto Tan.[2] Het is een coproductie van PilotStudio, ook verantwoordelijk voor de praatprogramma's Beau en Jinek, in samenwerking met RTL. Humberto wordt wekelijks op zondag uitgezonden en in de zomer ook doordeweeks. Met de komst van dit programma had RTL 4 zes dagen per week een actueel praatprogramma op de late avond. Vanaf het seizoen 2021-2022 wisselde Humberto om de drie maanden met de twee andere praatprogramma's, Beau en Jinek.[3] De eerste uitzending trok 660.000 kijkers, de eerste uitzending van de dagelijkse editie trok 809.000 kijkers.[4][5]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de voorbijgaande jaren, nadat gestopt was met de eerdere latenighttalkshow RTL Late Night, benaderde Peter van der Vorst, in het voorjaar benoemd tot directeur content van RTL, hem al met de vraag of Tan ervoor voelde om weer een plek op de late avond te krijgen. De directeur content vond het vreemd dat RTL 4 geen praatprogramma op de zondagavond had. Tan had na zijn vertrek aldaar voornamelijk amusementsprogramma's gemaakt en de voetbaltalkshow VTBL. Tan heeft in diverse televisieprogramma's en artikelen aangegeven er wel voor te voelen om terug te keren. In het najaar van 2020 maakte de presentator bekend dat hij inderdaad op de late avond zou terugkeren, als aanvulling op Beau en Jinek.

Studio en decor[bewerken | brontekst bewerken]

Het praatprogramma wordt uitgezonden vanuit Studio Artis in Amsterdam, waar ook de opnamen worden gemaakt van Jinek en Beau. Humberto deelt daarbij het decor met beide andere programma's, maar heeft wel een eigen kleurstelling.

In de zomer van 2021 werd het programma dagelijks uitgezonden. Gedurende de Olympische Zomerspelen werd het twee weken lang uitgezonden vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Onder dezelfde naam heeft Tan elke vrijdagmiddag een radioprogramma bij de publieke omroep AVROTROS tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

Humberto is een programma waarin Tan eerst wekelijks en sinds 7 juni 2021 dagelijks met diverse gasten praat over de actuele onderwerpen van de dag. Ook is er muziek (akoestisch) en tijdens de zondagse editie een vooruitblik op de week die volgt. In de eerste aflevering waren onder anderen Louis van Gaal, Theo Hiddema en Jaap Reesema te gast. In tegenstelling tot Jinek en Beau sluit Humberto niet de uitzending af met Lucky TV. Cabaretier Stefano Keizers, nummer twee bij de 2020-editie van Het Perfecte Plaatje, bespreekt zijn Foto van de Week. In de doordeweekse editie is hij niet te zien, maar zijn er wel regelmatig items van verslaggever Jaïr Ferwerda.