Humpty Dumpty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de aflevering van ER, zie Humpty Dumpty.
Humpty Dumpty

Humpty Dumpty is een fictief wezen dat voor het eerst genoemd werd in een Engelstalig kinderlied uit 1803. Hij wordt grafisch doorgaans weergegeven als een aangekleed ei, hoewel zijn bedenker dit nooit expliciet zo benoemd heeft. Humpty Dumpty geldt in Engelstalige gebieden als een verwensing aan het adres van een ander persoon, die daarmee wordt aangeduid als klein en onhandig.

Humpty Dumpty en zijn rijmpje genieten in Engelstalige gebieden eenzelfde soort wijdverbreide bekendheid als Kortjakje of het Klein klein kleutertje onder Nederlandstaligen.

Tekst oorspronkelijk rijm[bewerken]

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses, and all the king's men,
Couldn't put Humpty together again.

Humpty Dumpty in de populaire cultuur[bewerken]

Humpty Dumpty ontstond als kinderrijmpje, maar is door de jaren heen een personage geworden dat gebruikt werd en wordt in tientallen culturele uitingen. Zo gebruikte Lewis Carroll hem als personage in zijn boek Through the Looking-Glass uit 1871 en L. Frank Baum in Sprookjes van Moeder de Gans in 1897. De Engelsman Jasper Fforde gebruikte hem zelfs in twee van zijn boeken, The Well of Lost Plots (2003) en The Big Over Easy (2005).

Ook buiten geschreven teksten wordt Humpty Dumpty gebruikt als personage dan wel als metafoor. Zo heet de derde aflevering uit het tweede seizoen van de televisieserie House, "Humpty Dumpty", omdat het over een van het dak gevallen klusjesman gaat. Ook Casualty en ER noemden een aflevering zo. De The Dubliners noemden een lied naar hem, evenals Tori Amos en Travis (The Humpty Dumpty Love Song). Onder meer ABBA en Two Gallants noemen hem bij naam in een van hun nummers, waar onder meer de Counting Crows, Billy Joel en Genesis daarin naar zijn rijmpje verwijzen. Ook Paul Auster gebruikt Humpty Dumpty als metafoor in zijn novelle City of Glass. Selig Polyscope Company bracht in 1903 als eerste een (zwart-witte) tekenfilm uit met Humpty Dumpty als hoofdpersonage, getiteld Arrival of Humpty Dumpty. Celebrity Productions volgde hierop in 1935 met een eerste kleurenfilmpje.

In 2011 speelde Humpty Dumpty een hoofdrol in de animatiefilm Puss in Boots van DreamWorks Animation. De stem van Humpty Dumpty werd ingesproken door Zach Galifianakis.