Hut (toponiem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig Café "de Wildse Hut"

Het toponiem hut heeft betrekking op een kroeg of herberg die zich in het buitengebied bevond. Soms betrof het een uitspanning halverwege twee plaatsen, maar het kon ook een primitief etablissement betreffen en soms zelfs een uitermate ongure plaats van samenkomst, waar smokkelaars en stropers hun snode plannen smeedden. Het toponiem treft men vooral in Noord-Brabant aan.

Een aantal van deze hutten bestaan nog steeds en zijn populaire doelen voor uitstapjes geworden, zoals de Aalsterhut (Hut van Mie Peels) en de Vresselse Hut (tussen Breugel en Nijnsel).

Andere hutten bestaan enkel nog als een huis of boerderij, zoals de Heezerhut (in de bossen tussen Heeze en Valkenswaard) en de Leenderhut. De Hazenhut, bevond zich aan de oude verbindingsweg tussen Milheeze en Venray, ter hoogte van de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg. Nu ligt hier de Vliegbasis De Peel en bevindt zich het gebouw nog steeds aldaar.

In de Traverse van de Beerse Overlaat had men zeer speciale hutten. Er mocht hier namelijk geen geboomte of vaste bebouwing aanwezig zijn om de waterloop niet te blokkeren. Er werden dus demontabele houten bouwsels neergezet waar de boeren konden schuilen en waar een borrel voor hen werd geschonken. Wanneers de Beerse Overlaat in werking werd gesteld, hetgeen aangekondigd werd door kanonschoten die te Grave werden afgevuurd, dan moesten de bouwsels in allerijl gedemonteerd en afgevoerd worden. Deze hutten zijn nog in veldnamen terug te vinden: De Hut (Macharense Hut) en Oijense Hut. Ook De Wildse Hut te Het Wild bestaat nog, zij het slechts als woonhuis. Voorts kende men de Empelse Hut.